Societat

La llista d'espera de la dependència 54.627

Cleries es compromet a complir terminis i donar la prestació o el servei al cap d'un mes del PIA

Els dependents moderats s'hauran d'esperar

Ara mateix hi ha 54.627 persones en la llista d'espera de la llei de la dependència, algunes de les quals fa més d'un any que van presentar la sol·licitud i encara no han rebut l'ajuda o el servei, tot i que saben que hi tenen dret. Davant d'aquest panorama, el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va anunciar ahir al Parlament que “en els pròxims mesos” es posaran al dia els endarreriments, però també va plantejar que el preu a pagar serà retardar el calendari de desplegament de la llei i les persones amb una dependència moderada no podran ser ateses ara per ara.

“Assegurarem prioritàriament que la gran dependència i la severa estigui plenament atesa, i plantarem cara a Madrid perquè s'ajorni l'entrada del grau I nivell II”, va exposar Cleries en la seva estrena davant la comissió de Benestar i Immigració. La situació econòmica que està fent que els diferents departaments de la Generalitat vagin anunciant aquests dies retallades feia preveure una frenada en l'aplicació de la llei pensada per donar suport a les persones que no poden fer vida autònoma per si sols i el conseller la va concretar ahir. La proposta, però, topa amb la decisió del govern espanyol de tirar endavant ja ara l'atenció als dependents moderats. Cleries va raonar la seva negativa amb xifres: aquest any costaria a les arques de la Generalitat 45 milions d'euros i a l'Estat, 10,6. “El tracte era pagar a meitats i Madrid són els primers que no ho compleixen”, va lamentar-se, tal com havia fet molts cops la seva antecessora, Carme Capdevila.

Crítiques i compromisos

Davant del que va qualificar com a “flagrants incompliments dels terminis d'actuació per part del govern anterior” –36.404 persones en llista d'espera ja estan fora de termini–, Cleries es va comprometre a intentar que a partir d'ara només passi un mes entre el moment que una persona té concretat el pla individual d'atenció (PIA) i rep la prestació o el servei que li pertoca. Per això s'incrementaran les places de residència pròpies i concertades, s'aprovarà un decret d'acreditació de places i s'impulsarà la prestació econòmica vinculada per a centres privats acreditats.

Benestar també prioritzarà els ajuts que mai han arribat perquè les persones s'han mort abans. Hi ha 17.374 expedients en aquesta situació. Els casos en què ha hi havia PIA fet es tramitarà a la família el pagament corresponent en funció de la data de la defunció, mentre que els que només estaven valorats se'ls pagarà l'ajut de cuidador. “Donarem solució a famílies que es van trobar que l'administració els va girar l'esquena”, va comprometre's Cleries.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.