Societat

educació

La tisorada apuja la tensió a la comunitat educativa

Ensenyament informa els centres que els podria reduir fins a un 20% el pressupost i els demana contenir la despesa corrent

Sindicats docents i pares avisen que ja no poden reduir més despeses

La comunitat educativa veu amb molta preocupació les retallades que està anunciant el Departament d'Ensenyament que dirigeix Irene Rigau. L'últim episodi, després d'anunciar que s'atura la implantació dels ordinadors als instituts, el programa 1x1, ha estat l'enviament d'unes cartes a instituts i escoles que diuen que s'hauran d'estrènyer encara més el cinturó i que aquest 2011 rebran només per a despeses corrents el 81% del pressupost del 2010.

“És una retallada preventiva”, va sortir al pas ahir la secretària general d'Ensenyament, Maria Jesús Mier. I va assegurar que “aquesta és només una mesura que espera l'aprovació dels pressupostos del 2011”.

L'explicació, però, no va convèncer ningú. “Indiscutiblement els instituts ja anem molt justos. No serà gens fàcil retallar i sí que és veritat que molts centres poden estar sobre la corda fluixa”, va explicar ahir Jaume Prat, president de l'Associació de Directius de l'Educació Pública de Catalunya.

“És una retallada que afecta la vida dels centres, no només dels professors, i en molts instituts la falta de diners pot suposar, per exemple, que no es puguin pagar els subministraments bàsics”, va denunciar ahir Àngel García, responsable d'Ensenyament Públic de CCOO.

Els sindicats opinen que la retallada de pressupost pot afectar la compra de materials i recursos didàctics, des de materials per a les aules i tallers fins a la reposició de mobiliari.

A diferència dels centres de primària, on el manteniment va a càrrec dels ajuntaments, els instituts, propietat de la Generalitat, es financen de manera autònoma, a través dels pressupostos del govern. “Estem sorpresos”, va admetre la presidenta de la FAPAC, Imma Fuyà, que, no obstant, no vol desenfundar la destral de guerra amb la nova consellera. “Farem una primera trobada de tota la comunitat educativa i, l'actualitat mana, quedarem per demanar-li una reunió. Hi hem d'anar en positiu i preguntar a la consellera quines són les seves prioritats. Després, ja veurem”, va dir.

La reunió estava convocada des de finals del curs passat, quan sindicats, pares i altres entitats relacionades amb la comunitat educativa (associacions de veïns, SOS Racisme i entitats de l'educació en el món del lleure, etc.) van decidir constituir una plataforma comuna.

Instituts del Baix Llobregat, els primers a rebre la carta, han començat a mobilitzar-se. Alguns directors suggereixen comunicar al govern que reduiran despeses implantant la jornada intensiva durant tot l'any, per estalviar a l'administració les despeses de menjador.

Les retallades als instituts afecten la vida dels centres, sobretot dels alumnes
Àngel García
responsable ensenyament públic de ccoo
L'educació ha d'estar al marge de les retallades per la crisi
Rosa Cañadell
portaveu sindicat ustec
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.