Societat

MARTA MARISTANY

EXPERTA EN LA SÍNDROME D'ASPERGER

“Entenen el món de forma diferent”

És un trastorn de desenvolupament en l'espectre autista que afecta 6 de cada 10.000 nens

Forma part de la unitat específica de trastorns de desenvolupament (UETD) de l'hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, l'única d'aquestes característiques que funciona a Catalunya. Aquesta psicòloga està especialitzada en la síndrome d'Asperger, un trastorn que afecta 6 de cada 10.000 nens.

Què és la síndrome d'Asperger?

És un trastorn de desenvolupament. Està present en el moment de néixer i es manifesta de formes diferents a mesura que avança el desenvolupament de la persona.

Quins són els trets principals d'un nen que té aquesta síndrome?

Aquesta síndrome s'inclou en l'espectre del trastorn de l'autisme. Són nens amb una intel·ligència normal i, en alguns casos, fins i tot superior, però tenen dificultats de comunicació, d'interacció i de simbolització. Entenen el món que els envolta d'una forma diferent i això els condiciona les seves relacions amb els altres i la vida en general.

Quin és el tractament mèdic d'un nen amb aquesta síndrome?

No hi ha un tractament mèdic sinó psicopedagògic. Es tracta d'ensenyar als nens les normes socialment acceptables perquè no tinguin problemes. Sovint les seves reaccions no són enteses i se'ls considera maleducats o gamberros. I alhora són nens molt sensibles i molt vulnerables a l'assetjament escolar.

El diagnòstic precoç deu ser molt important, no?

Sí, no només per al nen sinó per donar informació als pares i als professors perquè sàpiguen com tractar-lo.

Quin missatge donaria a la població arran de la celebració del Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger?

Que les persones amb aquesta síndrome són apassionants, molt bones de cor i que val la pena l'esforç que cal fer per entendre-les.

Com valora el paper de les associacions?

Fan un paper molt important i no només per a les famílies i els nens. Bona part de la investigació mundial de moltes malalties l'han tirat endavant les associacions de pares.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.