Societat

Artur Mas: “El Harvard de la cuina sou vosaltres”

El president de la Generalitat apadrina l'elenc de cuiners catalans que durant cinc anys participaran en un curs de ciències aplicades a la prestigiosa universitat de Massachusetts

Ferran Adrià va estar tot el dia molt il·lusionat amb l'acord de col·laboració entre la Fundació Alícia de Catalunya Caixa i la Harvard School of Engineering and Applied Sciences. A la Sala Simfònica de l'Auditori de Girona, en la sessió inaugural del Fòrum Gastronòmic 2011 o en la multitudinària roda de premsa al migdia.

Segons aquest acord, ell i set cuiners catalans faran de professors en el curs Ciència i cuina durant els propers cinc anys. Aquest acord arranca de l'èxit de la primera edició del curs, que ja es va dur a terme a Harvard durant la tardor del 2010.

La cuina vol suport

A les set del vespre, el president de la Generalitat, Artur Mas, es va reunir, també a la Sala Simfònica, amb tots els cuiners i els representants de la Fundació Alícia per apadrinar la col·laboració i l'expedició a Harvard. Ferran Adrià va revelar que dies després de la investidura va demanar al president que fos a Girona per apadrinar l'expedició de cuiners catalans a Harvard, perquè la cuina necessita suport institucional. Mas va aprofitar per confessar que va demanar a Ferran Adrià si això implicava cap dotació econòmica: “Em va dir que hi havia una cosa important, que no em demanava diners, sinó que només havia d'expressar alegria”. Mas va elogiar l'acte de signatura de l'acord entre la Fundació Alícia i Harvard perquè sintetitza tots els missatges que necessita el país en els moments de crisi: “L'excel·lència, la recerca, la ciència, la creativitat i la projecció al món”.

Abans del parlament final d'Artur Mas, els cuiners havien passat pel faristol i havien expressat l'honor o el somni que representa poder fer de professor en una de les universitats més prestigioses dels Estats Units i del món. “Alguns heu dit que és un somni poder anar a Harvard; ara jo us dic que el Harvard de la cuina sou vosaltres”, els va dir Mas entre els aplaudiments del públic i abans de dir-los que és “un miracle que potser no es repetirà, però que fa posar la pell de gallina, perquè posen un país petit al món”.

Dave Weitz, investigador i professor de física i de física aplicada a la Universitat de Harvard, que va signar l'acord amb la Fundació Alícia, va elogiar l'èxit de la primera edició del curs Ciència i cuina: “És un gran èxit per a Harvard i un gran èxit per a la ciència i un honor comptar amb aquesta gent”. Weitz encara va afegir: “Gràcies a la cuina vaig veure gent contenta estudiant equacions”.

Ferran Adrià, que va propiciar la trobada, va anunciar que a ell li van proposar ser professor visitant a Harvard quinze dies a l'any per reflexionar sobre la creativitat, sobre com es pot produir la creativitat.

LA FRASE

Als cuiners ens heu de fer servir més, president. Hi hem anat per promoure el país i gratuïtament
Ferran Adrià

Elegits per a la glòria

La feina de la Fundació Alícia té ressò internacional. Destaca la feina de Pere Castells, el director científic i de recerca. Precisament, el director de la fundació, Toni Massanés, va explicar que els dos alumnes que van fer els millors treballs de recerca sobre el curs del 2010 han estat premiats amb una estada a la Fundació Alícia. Toni Massanés, Pere Castells, Dave Weitz i Ferran Adrià van presentar l'acord i tot l'elenc de professors catalans que hi participaran: Nandu Jubany, de Can Jubany, de Calldetenes; Joan Roca, d'El Celler de Can Roca, de Girona; Enric Rovira, de Xocolates Enric Rovira, de Barcelona; Carme Ruscalleda, del Sant Pau, de Sant Pol; Carles Tejedor, del Via Veneto, de Barcelona; Fina Puigdevall i Pere Planagumà, de Les Cols, d'Olot; Carles Gaig, de Barcelona, i Ramón Morató, de l'Aula Chocovic, de Vic. “Als cuiners ens heu de fer servir més, president. Hi hem anat per promoure gratis el país”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.