Societat

Polèmica a Cadaqués perquè pinten de blanc un norai

objectiu L'Ajuntament diu que la idea és recuperar els antics amarradors de vaixells com eren abans imatge El piló pintat de blanc no ha agradat a una part dels veïns, que veuen afectada la foto típica del poble de la Costa Brava

L'Ajuntament de Cadaqués ha reformat i pintat de color blanc el norai des Podritxó i això ha provocat moltes crítiques al poble, per part d'alguns veïns que consideren que la pintura ha canviat una imatge típica cadaquesenca. I és que aquest norai, i els altres dos que es conserven a la població, fa molts anys que no havien estat pintats i per això veïns i visitants tenen gravats a la retina aquests amarradors de color pedra.

L'alcalde, Joan Borrell, ha comentat aquest tema dient que entén perfectament que cridi l'atenció el canvi, que fins i tot a ell li ha passat, però ho ha justificat explicant que l'objectiu és recuperar els norais tal com eren antigament. En concret, Borrell ha assegurat a aquest diari que les fotografies que es conserven de l'any 1900 mostren que aquests pilons havien estat sempre pintats de blanc i que es té constància que fins el 1934 s'havia fet. El que ha fet ara l'Ajuntament cadaquesenc, diu l'alcalde, és recuperar-los.

Pel que fa a les crítiques rebudes a l'Ajuntament per aquest motiu, Joan Borrell diu que n'han rebut diverses i que les respecta, però hi afegeix que “s'han dit coses molt gruixudes que no justifica una qüestió estètica”. L'alcalde diu que l'Ajuntament ha rebut tant crítiques directes com també a través de la xarxa social Facebook, que considera que han anat una mica massa enllà i creu que tanta crítica “no respon només a motius estètics, sinó que hi ha alguna cosa més al darrere”. “Vagi per endavant que respecto que hi hagi gent a qui no li agradi, però ho entendria més si la gent estigués ofesa perquè l'administració no respongués davant una perillositat per exemple”, hi afegia l'alcalde. Borrell afegeix que els norais s'estan deteriorant i que és una llàstima i per això l'Ajuntament s'ha decidit a reformar-los. Fins i tot el consistori es planteja ara recuperar el norai de la platja de Sant Antoni, que s'ha deixat perdre pel deteriorament de l'efecte dels cops de mar.

Explicar què eren

Arran de la polèmica sorgida per la pintura del norai, l'alcalde diu que es planteja fins i tot fer-ne promoció entre els turistes que arriben a Cadaqués per explicar què són els norais. “Veient la petita revolució, val la pena explicar què era i perquè servien i donar-ne informació”, deia l'alcalde.

LA FRASE

Explicarem què eren i per què servien els norais i potser reconstruirem el de Sant Antoni
Joan Borrell
alcalde de cadaqués

LA DATA

1934
Va ser l'últim any en què
l'Ajuntament té datat que es van pintar els norais perquè els veiessin els vaixells.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.