Societat

SEGURETAT

La renúncia de Crespo pot forçar Interior a eliminar la secretaria de Seguretat

Puig sospesa l'opció de traspassar les funcions de Joan Delort al director de la policia

Molts comandaments dels Mossos veuen bé la simplificació de l'estructura

El serial protagonitzat per l'encara alcalde de Lloret, Xavier Crespo, i el conseller d'Interior, Felip Puig, que ha acabat amb la renúncia misteriosa del primer a ser nomenat secretari de Seguretat del departament va pel camí de tenir un final fulminant. Cada vegada sorgeixen més veus a la mateixa conselleria que suggereixen a Puig que es prescindeixi d'aquesta secretaria, que encara ocupa en funcions Joan Delort, i que les seves funcions siguin assumides per la direcció general de la Policia.

Reducció de despesa

Aquesta opció és la que veuen amb més bons ulls bona part dels màxims comandaments dels Mossos d'Esquadra i, sobretot, els responsables del Departament d'Economia, ja que encaixa amb la voluntat del govern de simplificar l'administració per reduir despesa pública. De totes maneres, Puig s'ha deixat aconsellar però encara no ha pres cap decisió ni ha renunciat definitivament a trobar un substitut a Xavier Crespo, si bé sap que la decisió no es pot continuar ajornant perquè aquesta situació de punt mort dóna munició a l'oposició.

La possibilitat que Joan Delort continuï en el càrrec, tal com va demanar el PSC, ha estat del tot descartada tant pel conseller com pel mateix Delort, que a final de la legislatura anterior ja va manifestar la seva voluntat irreversible de “penjar els hàbits”. Delort va acceptar continuar en funcions fins al nomenament del seu substitut per fer el traspàs amb condicions, i aquesta situació s'ha anat allargant fins avui.

Menys competències

La secretaria de Seguretat va ser creada en l'època de la consellera Montserrat Tura, que va voler promocionar Joan Delort, aleshores director general, com la seva mà dreta a la conselleria, sobretot per afrontar la fase final del desplegament dels Mossos a Barcelona i Tarragona.

Amb l'arribada de Joan Saura al departament, la secretaria que regia Delort va ser buidada de les competències d'emergències, bombers i protecció civil, que va assumir l'altre secretari general d'Interior, Joan Boada, amb la finalitat de tenir més visibilitat als mitjans.

Des de llavors, Delort es va quedar només amb les competències estrictament policials i va nomenar Rafael Olmos director dels Mossos. Però mesos més tard Delort va assumir directament les funcions de direcció de la policia, a més de les polítiques de seguretat, després que Saura destituís Olmos per unes càrregues policials contra estudiants.

LA DATA

04.01.11
Interior porta el nomenament de Xavier Crespo al consell executiu, però el retira a última hora.

LA DATA

21.02.11
Xavier Crespo anuncia públicament que renuncia per motius personals a ser nomenat per al càrrec.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.