Societat

Tres dies d'angoixa

Una catalana resident a Tòquio, Maria Rico, relata com ha viscut el terratrèmol i la crisi posterior al Japó

La preocupació ara es centra en la situació de les centrals nuclears i els problemes d'abastiment

Dos dies després del devastador terratrèmol de 8,9 graus en l'escala de Richter que va assolar el Japó, els ciutadans d'aquest país encara no han pogut, ni de bon tros, tornar a la normalitat.

Maria Rico, una catalana resident a Tòquio, ha explicat a l'Avui.cat que la preocupació més gran ara és la situació a la central nuclear de Fukushima, on aquest dissabte va explotar l'estructura exterior d'un dels seus reactors. “Ahir ens van recomanar que evitéssim sortir al carrer” degut al perill de fuita radioactiva per l'accident en aquesta planta. “Vaig passar tot el dia pendent d'això”, afegeix.

A més, en les últimes hores, l'alerta nuclear s'ha incrementat pels alts nivells de radiació registrats en una altra instal·lació atòmica, a Onagawa. “Encara hi ha problemes a l'altra planta i estan evacuant la zona”, assenyala la Maria.

Un terratrèmol diferent

Aquesta catalana relata que quan va començar el terratrèmol, semblava que anés a ser “un més dels que acostumem a tenir aquí habitualment”. Aquesta vegada, però, va ser diferent: “En lloc de parar, s'anava fent més fort i llavors les coses van començar a caure”. Després va venir “el soroll d'ambulàncies, bombers, helicòpters...”. Tot seguit, els primers símptomes que confirmaven que el que acabava de passar no era com els prop de 1.500 sismes que es produeixen cada any al país asiàtic: “telèfons que no funcionaven... i el país en alerta màxima!”.

“Sobre el mapa del Japó, gran part de la costa del Pacífic apareixia de color vermell, la resta era groc”, recorda la Maria. Sobre el roig inquietant s'hi podia llegir l'avís “alerta de tsunami”, subratlla.

“Cares de pànic”

En els primers moments, la gent va reaccionar amb l'“incertesa de no saber el que passaria”, indica aquesta catalana que va viure els fets. “Alguns amb cares de pànic”, precisa.

“Però els japonesos saben com reaccionar, estan acostumats als terratrèmols, ja que els viuen quasi a diari i estan preparats per actuar en cas d'emergència”, assegura la Maria. “Saben mantenir la calma. Alguns, fins i tot després de desplomar-se part del sostre seguien treballant i parlant de la reconstrucció del país!”, destaca.

Sense treva

Tres dies després, però, els japonesos continuen en un estat d'angoixa. Els esdeveniments no donen treva i la moral se'n ressent. “Ara parlen de la radioactivitat i anuncien retallades elèctriques”, enumera entre d'altres preocupacions.

Un altra situació que li crida l'atenció és com “en un país desenvolupat on normalment sobra el menjar”, no hi ha “pràcticament res als supermercats i, en alguns, ni aigua. Només s'hi troba xocolata, llaminadures i algunes foteses més”. A més, afegeix, la majoria dels restaurants estan tancats i als pocs que resten oberts “hi ha poc menjar”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.