Societat

Societat

Allau de turistes a Susqueda

L'aplec del pantà

Centenars de gironins han visitat aquest cap de setmana Susqueda per veure si l'aigua encara sobreeixia de la paret de la presa

Moltes famílies, en especial els més petits, es van endur la decepció que ja no vessava aigua i es van acontentar amb algunes fotografies

Tothom que pujava a Susquedaquedava amb un pam de nas quan veia que l'aigua ja no vessava

No era ni la fira medieval de cap municipi, ni l'exposició de flors de cap vila, ni tan sols hi havia programada cap sortida excursionista de cap entitat, però durant tot el cap de setmana semblava que se celebrés l'aplec del pantà de Susqueda. Les intenses pluges a mitja setmana passada van suposar que la presa s'omplís i que a partir de dimecres superés el límit i vessés. Les portades dels mitjans de comunicació, les notícies de ràdios i televisions d'arreu del país van crear una expectació que ha provocat que durant tot el cap de setmana centenars de ciutadans volguessin veure aquest espectacle que evidencia la força de l'aigua en precipitar-se des de l'alta presa cap al curs del riu fluvial. No en va, l'aigua saltant per sobre la presa era una imatge que no es veia des de feia 15 anys i molts volien ser testimonis d'aquesta efemèride quotidiana.

Al voltant del migdia d'ahir els deu quilòmetres de carretera d'accés al pantà des del Pasteral evidenciaven que molta gent havia tingut la mateixa pensada. En el trajecte, una quarantena de vehicles de baixada auguraven un frenètic moviment uns quants quilòmetres més amunt. Gairebé 200 metres abans de la paret vertical del pantà, els vehicles ja s'aparcaven a mà dreta i, un cop a dalt, els cotxes aparcats a una banda o a l'altra s'esfilagarsaven en un lateral de la calçada. Molts dels visitants eren famílies amb mainada que pujaven a Susqueda amb la il·lusió de viure en directe com les aigües es precipitaven. Ahir, però, tothom que pujava quedava amb un pam de nas, quan veia que tota l'aigua del pantà quedava retinguda per la presa i ja no s'escapava per la part superior.

Els més petits eren els que veien menys satisfetes les seves expectatives, i els pares i les mares els intentaven compensar explicant-los per on sortia l'aigua en dies precedents. Un altre comentari generalitzat dels esporàdics visitants era el lament per la impossibilitat de passejar per sobre la presa com es podia fer abans. Els pares d'una família amb tres criatures admetien que mai no havien visitat l'espai i que les notícies d'aquesta setmana els havien animat a pujar-hi. Tothom veia que l'aigua es trobava a molts pocs centímetres de tornar a desbordar el pantà i enviar part de les seves aigües riu avall. La visita, però, era força curta. Unes fotos digitals després i una estona al sol reconfortant eren el preludi del retorn i la marxa de nou cap al Pasteral. El pujar i baixar de cotxes provocava en algun moment embussos i retencions en el punt d'arribada. Alguns optaven per continuar la visita anant fins a l'altre extrem de la paret de la presa per obtenir una altra perspectiva de la reserva d'aigua que garanteixen les intenses pluges de la setmana passada. Mirant els cotxes aparcats, se'n veien de provinents de Figueres, Olot, la Bisbal o Girona, fins i tot una família de Tàrrega, que havia aprofitat l'avinentesa per acostar-se fins al pantà de Susqueda. Ahir no hi va haver sort, però veient el nivell al límit del pantà, tothom continuarà atent per si unes noves pluges provoquen un nou aplec espontani.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.