Societat

societat

Els condemnats per trànsit faran de voluntaris al Challenge

El Consell Comarcal del Maresme ultima amb la Generalitat que entre 200 i 400 persones compleixin en la triatló les penes de treball comunitari

A la comarca hi ha uns 900 infractors en aquesta situació

Entre 200 i 400 persones que tenen pendent amb la justícia un seguit d'hores de treball comunitari per evitar penes de presó o multes per infraccions de trànsit faran de voluntaris en la triatló Challenge Costa de Barcelona Maresme que aquest any celebra la tercera edició. La iniciativa, sorgida en el si dels organitzadors de la prova, representaria resoldre un dels principals problemes que va haver d'afrontar la competició l'any passat quan va patir serioses mancances de personal no remunerat. El gerent del Consell Comarcal del Maresme, coimpulsor de l'esdeveniment esportiu, Eladi Torres, explica que fa mesos que des de l'administració es van posar en contacte amb el Departament de Justícia per conèixer les possibilitats reals de poder-se beneficiar d'aquest treball comunitari. “Ens van comentar que a la comarca del Maresme hi ha prop de 900 persones en aquesta situació i que podrien ser bons candidats a fer de voluntaris”, va dir Torres. La pena de treballs en benefici de la comunitat és una mesura penal alternativa que té com a objectiu que la persona responsable repari a la comunitat el dany causat pel delicte que ha comès. Es dóna el cas que la darrera modificació del Codi Penal i l'enduriment de les penes en matèria de trànsit han fet créixer de forma significativa la demanda d'aquestes mesures penals alternatives a la presó.

“Es tracta de poder conciliar la demanda concreta de personal que necessitem per a la Challenge, tant per a la mitja prova del maig com per a la sencera de l'octubre, amb la bossa d'hores que aquesta gent té designada per ordre del jutge”, exposa Eladi Torres, que aventura que algunes d'aquestes persones segurament no voldran complir la pena assignada als municipis on viuen “per allò d'evitar al màxim que s'escampi entre els veïns el delicte que han comès”. “No crec que hi hagi problema perquè en el recorregut de la prova esportiva entre Calella i el Masnou hi ha prou poblacions perquè la seva presència passi d'allò més inadvertida”, conclou.

LA XIFRA

900
persones
al Maresme han estat condemnades a fer treballs comunitaris per haver comès infraccions de trànsit

Netejar boscos, platges i grafits

La iniciativa de destinar el treball comunitari a la Challenge del Maresme és només el primer pas d'una proposta molt més àmplia que el Consell Comarcal ja ha fet arribar a tots els alcaldes del territori. “El mateix Departament de Justícia ens va assegurar que el nombre d'infractors condemnats augmenta cada cop més i que tenien problemes per resoldre on els enviaven a commutar la pena”, va dir Eladi Torres. Per això, l'administració comarcal es planteja coordinar la demanda dels consistoris quan es tracti de sol·licitar els serveis. “Alguns Ajuntaments ja tenen certa experiència en aquest àmbit i n'estan contents”, comenta el gerent del Consell Comarcal. Les demandes previstes correspondrien principalment a la neteja de platges, sobretot els municipis turístics, boscos –en molt mal estat després de la nevada de fa un any– i de la via urbana, amb l'eliminació de grafits principalment. “Creiem que es tracta d'una iniciativa que pot beneficiar molt als ajuntaments”, diu Torres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.