Societat

Barcelona

En marxa la primera planta de biomassa a la Zona Franca

Cremarà restes vegetals i de poda, i donarà sortida a la fusta acumulada a Collserola

La instal·lació forma part de la futura central de generació d'energies

L'electricitat s'evacua ara a la xarxa

La caldera de la planta de biomassa de Barcelona, situada als terrenys de la Zona Franca que ocupava l'antiga fàbrica Seat, va començar ahir a cremar les primeres restes de poda que serviran com a part del combustible per produir electricitat i, pròximament, aigua freda i calenta als primers clients de la planta, la Fira de Barcelona, quan a final d'any estiguin construïdes les canonades que han d'arribar fins a les oficines de la fira. El que sí que comença a produir ara és electricitat; està previst que arribi a 16.000 megawatts l'any i, de moment, s'evacuarà a la xarxa de distribució.

En un futur, la planta de biomassa formarà part de la central de generació d'energies de la Zona Franca, que també inclourà la producció d'energia a través de plaques fotovoltaiques que s'instal·laran al sostre de la central, i l'aprofitament del fred residual de la regasificadora del port a través d'una tercera planta. A més de generar electricitat a través de fonts renovables o recuperades, la nova central permetrà estalviar el consum d'energies fòssils en 67.000 megawatts per hora, cosa que equival al consum d'una ciutat de 60.000 habitants.

La central, a més de produir electricitat, també servirà per distribuir aigua calenta i freda als potencials clients de la planta a través de la xarxa de fred i calor que està en construcció i que forma part de la segona fase del projecte. La tercera part del projecte és l'ampliació d'aquesta xarxa fins a les noves zones de l'Hospitalet de Llobregat i Barcelona.

La inauguració de la planta ahir va ser a càrrec de l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i la regidora de Medi Ambient, Imma Mayol. Hereu va destacar que a l'entorn de la central es buscaran nous clients que necessitaran energia per a les seves empreses. En aquest sentit, Hereu va confirmar que l'objectiu del seu equip de govern serà la instal·lació d'empreses relacionades amb la biotecnologia, l'alimentació i la indústria cultural.

D'altra banda, Imma Mayol va destacar que la planta de biomassa permetrà estalviar un 1% del consum elèctric de Barcelona, “una quantitat molt gran i important si tenim en compte que l'estalvi arriba gràcies a un sol projecte”, va explicar la regidora. A més, la planta també permetrà resoldre un problema, les quantitats de restes vegetals i de poda dels jardins i de les zones forestals de la ciutat, com ara el parc de Collserola. Es calcula que la planta cremarà unes 28.000 tones de biomassa, per la qual cosa s'ha signat un acord amb el consorci forestal perquè hi aporti la fusta que generen els boscos. La biomassa representa un 50% del combustible.

LA FRASE

La planta permetrà estalviar un 1% del consum elèctric de Barcelona amb un sol projecte
Imma Mayol
Regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona

LA XIFRA

28.600
tones
de restes vegetals i de poda cremarà cada any la planta de biomassa del parc logístic de la Zona Franca.
Les claus

Un projecte començat fa deu anys

E. A

El projecte de construcció de la planta de biomassa i la futura central de generació d'energies es va començar fa deu anys i ahir era el moment per recordar-ho a la seva ferma defensora, Imma Mayol, que ja ha anunciat que no es tornarà a presentar a les municipals.

Inversió en I+D

Per poder fer realitat el projecte de la central de generació d'energies on se circumscriu la planta de biomassa, han calgut anys d'inversió en I + D per poder aprofitar l'energia que ara es perd, com és el cas del procés per regasificar el gas natural que arriba liquat al port de Barcelona, tal com va explicar ahir la regidora.

La central, el 2019

La central de generació d'energia a la Zona Franca, entre Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat, es preveu que pugui funcionar a ple rendiment el 2019. Serà llavors una infraestructura pionera en eficiència energètica. Conjuntament amb la central de generació s'haurà de construir, en fases posteriors, la xarxa de distribució de fred i calor que arribarà a diferents zones de l'Hospitalet de Llobregat i del polígon de la Zona Franca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.