Societat

argentona

Clam popular per evitar que s'enruni un casal modernista

Unes 150 persones es manifesten per exigir que comenci la restauració de l'antiga casa d'estiueig de Puig i Cadafalch

L'edifici modernista de Can Puig i Cadafalch d'Argentona cau a trossos. Fa deu anys la casa es va deshabitar i des d'aleshores s'ha anat deteriorant fins a l'extrem de caure diverses peces ceràmiques i alguns dels merlets que coronaven l'immoble, situat al bell mig del poble. L'amenaça d'un possible esfondrament ha obligat a treure alguns altres elements com ara la pèrgola, la glorieta i algunes parts del casal s'han hagut d'apuntalar. Davant l'evident perill que l'immoble, on passava els estius l'arquitecte Josep Puig i Cadafach, s'enruni definitivament, dues entitats locals –el Centre d'Estudis Argentonins i Natura– van convocar ahir una manifestació per denunciar-ne l'abandonament i per reclamar la necessitat de fer-hi obres urgents. Unes 150 persones van participar en la protesta que va acabar davant del casal, des d'on es va llegir un manifest al qual s'han adherit prop d'una quarantena d'entitats, a més de tots els partits polítics.

“Can Puig i Cadafalch té la mateixa catalogació que la Pedrera o la Sagrada Família”, recordava ahir Enric Subiñà, president del Centre d'Estudis Argentonins, que també va assenyalar que, segons la normativa de Patrimoni, la propietat té l'obligació de mantenir l'edifici en bones condicions. En aquest sentit, Subiñà va anunciar que fa només uns dies la Generalitat ha fet un altre requeriment a l'amo de la casa, una besnéta de l'arquitecte modernista, perquè fes les obres mínimes de manteniment i que si no les executava se li imposarien sancions que van dels 12.000 als 200.000 euros. “Si finalment no es tiren endavant els treballs, la Generalitat ho haurà de fer subsidiàriament”, va assenyalar.

No és el primer requeriment que es fa a la propietat, però el president del Centre d'Estudis Argentonins confia que aquest cop es compleixin els compromisos davant el moviment cívic “de tot un poble per salvar Can Puig i Cadafalch”.

LA FRASE

Tot i la gravetat de l'estat de Can Puig i Cadafalch, els implicats no actuen amb prou fermesa
Enric Subiñà
centre d'estudis argentonins
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.