Societat

salut

Ruiz crispa la sanitat augurant acomiadaments

Els sindicats asseguren que ja es prescindeix d'eventuals i que molts hospitals han tancat plantes i sales d'operació

L'amenaça de reducció de plantilles als centres sanitaris a causa de la retallada es fa cada cop més real. I no només per les darreres paraules del conseller de Salut, Boi Ruiz, apuntant la necessitat de prescindir de les substitucions i la possibilitat d'acomiadar personal interí. El fet és que la disminució de les plantilles –bàsicament de personal de reforç– és una realitat que ja es viu al dia a dia de molts centres sanitaris, on també s'han començat a tancar llits, plantes senceres, sales d'operacions i consultes, segons denuncien els sindicats.

El conseller Ruiz argumenta que “si es reordenen els serveis i es poden resoldre moltes qüestions amb la plantilla fixa, hi haurà menys ocupació d'interins i de suplents”. Per la seva banda, els sindicats CCOO, UGT i SATSE van mostrar ahir la seva preocupació perquè els grans damnificats de la retallada seran els treballadors, que ja van patir una baixada de sou del 5% l'any passat, i els ciutadans.

Plans de contenció

Segons la portaveu de la federació de sanitat de CCOO, Carme Navarro, la majoria dels gerents dels centres no han concretat al seu personal quines mesures han previst aplicar per reduir, de mitjana, un 10% les despeses, tal com els ha demanat el departament de Salut, però “ja s'estan fent coses”. Segons Navarro, alguns hospitals, com el Parc Taulí, Sant Pau o Vall d'Hebron, ja han tancat llits o plantes senceres i també sales d'operacions en horari de tarda. A l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, on la retallada serà del 16% sobre un pressupost de més de 120 milions d'euros, la direcció ha anunciat als sindicats que la despesa en plantilla es reduirà un 15% a costa del personal eventual. En aquest centre també es tancaran sales d'operacions i plantes al maig.

L'hospital de Bellvitge també ha tancat dues plantes (48 llits) i preveu deixar de fer activitat quirúrgica de tarda aviat. Tots els centres han hagut d'elaborar plans de contingència per arribar a percentatges d'estalvi que oscil·len entre el 5% i el 18%. Salut avaluarà aquests plans i decidirà com es reordenen els serveis i què es prioritza.

L'oposició vol equipaments per valor de 1.400 milions

Els grups parlamentaris de l'oposició han presentat, durant els primers cent dies de govern de CiU, 42 iniciatives parlamentàries on formulaven demandes per construir nous equipaments sanitaris, la majoria dels quals projectats per l'anterior executiu. Segons CiU, totes aquestes peticions sumen 1.400 milions d'euros concentrats en 28 equipaments. L'hospital de Tortosa (131 milions), el nou Josep Trueta (224 milions), l'hospital Ernest Lluch (126 milions), el Vicente Ferrer (42 milions) i l'ampliació de l'hospital de Viladecans són els equipaments més reivindicats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.