Societat

Els centres prioritzen l'ús de la llengua oral

Be attentive, please”. La professora de matemàtiques de primer d'ESO de l'institut Salvador Espriu, de Barcelona, crida l'atenció als alumnes en anglès, la llengua en què els seus pupils estudien aquesta assignatura. El Salvador Espriu és un dels centres acollits al pla experimental de llengües estrangeres (PELE) per millorar l'aprenentatge del tercer idioma. De moment, només 30 dels 120 alumnes que comencen primer d'ESO poden cursar les matemàtiques i una altra assignatura optativa en anglès, això sí, després d'haver superat uns exàmens d'anglès i de matemàtiques que assegurin un nivell mínim.

“Els alumnes estan molt motivats i guanyen molta fluïdesa oral encara que cometin errors”, explica Míriam Margalef, professora d'anglès present a les classes de matemàtiques per donar suport a la seva companya, que té un nivell mínim d'anglès de B2, l'equivalent al First Certificate o al 5è curs de l'Escola Oficial d'Idiomes.

Però no és tan fàcil trobar professors que puguin impartir la seva assignatura en anglès, ni alumnes capaços de seguir-la, apunta Maria Pilar Molina, directora de l'institut Doctor Puigvert de Sant Andreu de Palomar. Aquest centre també s'ha acollit al PELE i ha incrementat el nombre d'hores d'anglès en assignatures optatives. “Treballem molt l'oralitat amb eines audiovisuals com gravacions d'àudio i de vídeo que pengem en blocs. Això els motiva molt a parlar”, explica Mireia Moreno, professora d'anglès d'aquest institut.

A l'escola Antoni Balmanya també aprofiten al màxim les noves tecnologies per animar els alumnes de primària a deixar-se anar en la llengua oral i utilitzen wikis on es pengen els treballs, les fotos i les poesies que fan. “Fem moltes escenificacions”, explica Maria Rosa Vera, mestra d'anglès d'aquest centre. La seva companya Anna Serra alerta, però, que amb els esforços que fan centres com el seu no n'hi ha prou. “Falten hores, personal i recursos –avisa–. I som en època de retallades”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.