Societat

tribunals

El Sant Pau haurà de pagar per haver extraviat una pacient

La víctima va ingressar a urgències per un episodi d'agitació i el personal la va perdre fins a dues vegades

La sentència, molt dura, condemna la “mala praxi i la desorganització” del centre mèdic

En ple debat sobre les retallades a la Sanitat i en plena onada de protestes dels treballadors, el jutjat contenciós número 5 de Barcelona ha fet pública una sentència que fa quedar mol malament el funcionament del servei d'urgències de l'hospital de Sant Pau. La resolució condemna el Servei Català de la Salut –organisme responsable de la prestació del servei– a pagar 10.000 euros a dos germans pels danys morals que van patir quan els treballadors d'urgències de l'hospital van perdre fins a dues vegades en una nit la seva mare, que hi havia ingressat afectada per un episodi d'agitació.

La sentència, que no és ferma i s'hi pot recórrer en contra al TSJC, recrimina amb molta duresa i sense estalviar adjectius la negligent actuació del personal del servei d'urgències d'aquell dia, així com la deficient organització del centre. “Funcionament anormal, deficient atenció mèdica, manca de vigilància, desorganització, descoordinació, dilacions injustificades, falta de mitjans...” són alguns dels qualificatius que la magistrada encarregada de jutjar el cas ha emprat en la sentència per definir el servei d'urgències de l'hospital Sant Pau el dia que van ocórrer els fets.

A més –i és per aquest argument jurídic que ordena la indemnització als dos germans–, la magistrada considera que a la víctima li van ocasionar un dany moral per la falta d'atenció rebuda, que va facilitar que es desorientés i vagués pel recinte del Sant Pau. Com que la pacient va morir al cap d'un temps i els fills van continuar amb la reclamació, el tribunal considera que aquests també tenen dret a rebre la indemnització. Tot i això rebaixa de 30.000 a 10.000 euros la quantitat a percebre.

El cas que ara s'ha sentenciat va passar el primer dia de gener de fa quatre anys, quan M.V.P. va tenir un “episodi d'agitació” a casa seva, motiu que va forçar que fos ingressada a urgències, on la va traslladar una ambulància del 061. Va arribar a l'hospital de Sant Pau a les 7 de la tarda, va ingressar a urgències i una hora més tard un dels fills va tenir una gran sorpresa quan se la va trobar caminant del tot desorientada pels jardins de l'hospital.

Un ingrés no registrat

El fill la va tornar a urgències amb l'ajuda d'un metge i allí es van quedar la seva mare. Quatre hores després, a les 12 de la nit, i quan el fill es va tornar a interessar per la dona li van dir que la seva mare no hi era. I encara pitjor, ningú tenia constància de l'ingrés de la seva mare. El canvi de torn va afavorir la confusió.

La pacient no va ser localitzada fins a les sis del matí de l'endemà a l'aparcament del Sant Pau i absolutament desorientada. La sentència subratlla el “patiment” experimentat per M.V.P., que durant hores va estar vagant “pels carrers de Barcelona en una nit freda de gener, sola, desorientada i mancada d'atenció i higiene”. Un episodi que “sens dubte va afectar la seva intimitat i dignitat personals”.

LA DATA

01.01.07
La pacient
va ingressar a les 7 de la tarda. La van extraviar dues vegades; la segona fins a les sis de la matinada.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.