Societat

Comencen les protestes

Les mobilitzacions de professionals i usuaris s'han convertit en una constant als hospitals

Les entitats socials també es concentraran cada dimecres

La UAB rep, avui, un acte contra les retallades

L'alcaldable per CiU a Mataró qüestiona la tisorada en salut

Les mobilitzacions contra les retallades en els serveis públics agafen embranzida i escalfen motors abans de la cita del 14 d'abril, en què sindicats de classe i sectorials han convocat una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona que es pretén que sigui massiva. Ara per ara, el sector sanitari representa la cara més visible de les protestes. Treballadors de diversos hospitals van sortir ahir al carrer, però no van ser els únics. També les entitats socials es van manifestar a Barcelona pel temor dels efectes que la retallada –pendent de concretar en aquest àmbit– tindrà en els serveis socials. A l'hospital de Bellvitge, uns dos-cents treballadors es van concentrar ahir a la porta del centre i un grup va tallar el trànsit a la C-31 durant mitja hora. També van interrompre la circulació el personal dels hospitals Clínic de Barcelona i del Joan XXIII de Tarragona, mentre que, a Tortosa, unes 300 persones, entre treballadors del Verge de la Cinta i usuaris, es van concentrar davant l'hospital. Els treballadors dels centres sanitaris fan cada cop més crides a la participació ciutadana. A Vic, per exemple, el personal de l'hospital ha convocat una manifestació per dissabte en què volen mobilitzar la població. En altres centres, com ara la Vall d'Hebron, l'Arnau de Vilanova de Lleida i el Germans Trias i Pujol de Badalona, hi va haver concentracions de queixa.

Ruiz demana calma

Les protestes al carrer tenien lloc mentre el conseller de Salut, Boi Ruiz, es reunia, per segon cop des de l'anunci de les mesures d'ajust en la sanitat, amb els representants del col·lectiu mèdic. L'endemà de la plantada en què el sindicat Metges de Catalunya (MC) i els quatre col·legis de metges van demanar al conseller l'aturada del pla de xoc, Ruiz va insistir que “la qualitat assistencial i el criteri clínic” continuen sent “elements determinants” per definir les mesures d'austeritat. Després de les duríssimes crítiques dels col·lectius mèdics, el conseller va convidar a “girar full i caminar de manera ferma cap a les reformes estructurals amb responsabilitat i sense alarmismes”.

Ruiz va emplaçar els metges a una reunió del Consell de la Professió Mèdica el 14 d'abril –dia de la protesta–. El secretari general de MC, Antoni Gallego, va avançar que no hi assistirà, perquè ho veu “un exercici de distracció i dilació” i implica dur un “debat urgent” a un òrgan “ineficaç” que no té cap poder decisori. Veus discordants surten ja de files convergents: el president de CiU a Mataró i alcaldable, Joan Mora, es va mostrar contrari a les retallades als hospitals i demana a l'executiu “responsabilitat” a l'hora d'aplicar-les.

ONG i universitats

El lema Ni un pas enrere va presidir la concentració d'una seixantena de persones representants d'entitats socials a la plaça del Pi de Barcelona. El president de la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament, Francesc Mateu, va recordar que la protesta es repetirà cada dimecres a les set de la tarda per advertir el govern que “els ciutadans no volen retallades socials, sinó precisament un món amb menys desigualtats”.

Les protestes s'estenen avui a l'àmbit universitari. El rectorat de la Universitat Autònoma serà escenari de la concentració convocada per CCOO.

Si s'ha de retallar als hospitals, s'ha de començar a reduir l'estructura directiva
Joan Mora
President de CiU i alcaldable a Mataró

Estalvi en serveis informàtics

Paral·lelament a l'anunci de retallades, el govern va fer públic ahir l'acord amb l'empresa Microsoft per traslladar el servei de correu electrònic que utilitzen 105.000 funcionaris al núvol d'internet –gràcies a la tecnologia coneguda amb el nom de cloud computing– i que suposarà un estalvi d'entre un 20% i un 83%, depenent de si els usuaris utilitzaven versions anteriors del correu electrònic Exchange de Microsoft o si el servei el proporcionaven altres companyies. A més de l'estalvi de diners, la importància és que el nou servei també suposarà una retallada de consum energètic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.