Societat

turisme

Revoltes i sismes compliquen la tria de la destinació de vacances

Egipte, Tunísia i Algèria es promocionen al Saló del Turisme per donar imatge de seguretat

Els viatgers demanen informació sobre el món àrab, però es mantenen els recels, segons les agències

Si ja fa uns anys que la crisi econòmica marca la tria de la destinació de les vacances, ara la decisió encara es complica més perquè ha crescut el nombre de zones vetades al turisme o, si més no, en les quals s'han de prendre moltes precaucions. Les causes van des de les revoltes polítiques i socials (Tunísia, Líbia o Egipte), les amenaces islamistes (Mauritània, Mali, Níger o el Iemen), els conflictes bèl·lics (la Costa d'Ivori) fins al cas més recent de catàstrofe natural que ha afectat el Japó –un terratrèmol, un tsunami i un accident en una central nuclear–. El Saló Internacional del Turisme de Catalunya, que es pot visitar fins diumenge a la Fira de Barcelona, s'ha convertit en un aparador en què molts països que tenen en els visitants estrangers una de les principals fonts d'ingressos intenten convèncer el públic que són destinacions segures.

“Els mitjans donen només la pitjor imatge dels països àrabs –es queixava ahir A. Gouti, assessor del Ministeri de Turisme d'Algèria–, però som aquí per explicar que tenim un país segur amb moltes coses per descobrir”. El seu estand ofereix constantment tastets d'aquests descobriments, que van des de la gastronomia fins a les actuacions musicals passant per l'artesania. A Egipte va ser on es va produir la revolta social que es va encomanar als països veïns. “La gent comença a preguntar per anar-hi a l'estiu, però ara ja és un bon moment, perquè el turista hi és més ben rebut que mai”, diu Mar Furró, de l'agència Tarannà. També indica que el Marroc i Jordània saben mantenir més una imatge de tranquil·litat amb vista a l'exterior.

“Caldrà més temps perquè el viatger se senti segur i torni a Síria o a Jordània com abans. Donar l'alarma és molt fàcil, però transmetre tranquil·litat no ho és tant”, resumeix Adonis Rahmouni, director d'Aspasia Travel. De gent que demana informació n'hi ha, tot i que els costa encara decidir-se. Rahmouni aconsella aquells que no veu prou convençuts una destinació més nova: Armènia, on es combina paisatge amb història, i on “els turistes col·laboren a recuperar el país”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.