Societat

Mor l'empresari i exalcalde de Figueres Miquel Esteba

Va ser alcalde durant un any i mig en el primer mandat democràtic

Apassionat europeista i polític liberal, en aquests darrers anys ha estat un gran activista per l'independència de Catalunya

L'exalcalde i empresari de Figueres Miquel Esteba i Caireta va morir ahir a la matinada a l'Hospital General de Terrassa. Havia nascut a Anglès el 14 d'abril de 1931 i el 1955 es va traslladar a la ciutat empordanesa, d'on és la seva esposa, Loles Bech de Careda, i on han nascut els seus quatre fills.

Esteba va ser dels primers economistes que hi va haver a la demarcació de Girona. Va llicenciar-se en ciències econòmiques a la Universitat Complutense de Madrid –que era l'únic lloc on es podia fer aquesta carrera–. No va exercir mai d'economista i es va dedicar professionalment al sector de la fusta. Com a empresari va fundar diferents empreses, amb seu a Figueres i Girona, com ara Fustes Esteba, Bricoesteba i Fes Més. També era propietari –juntament amb un soci– del castell i del veïnat de Requesens.

En el terreny polític, va ser proclamat alcalde de Figueres el juliol de l'any 1979, quan ell en tenia 49, i formava part de les llistes de CiU. Va ser a la meitat del primer mandat democràtic i després d'una gran crisi interna en el PSC que va provocar la dimissió de l'alcalde que hi havia, Josep Maria Ametlla. Només va estar un any i quatre mesos en el càrrec, va plegar a causa de les picabaralles en el consistori que dificultaven fer avançar la ciutat. Sempre es va declarar com un europeista i, ja a l'any 1957, va anar a Estrasburg a estudiar els inicis del mercat comú.

Els últims anys, Miquel Esteba va destacar pels seus articles, la majoria publicats en el diari El Punt –del quals era col·laborador–, en què reflexionava sobre la situació del país. Sempre es va declarar obertament partidari de la ruptura amb l'Estat espanyol i un fervorós independentista, causa a què es va dedicar en aquests darrers anys. “Quan vaig anar a estudiar a Madrid em vaig adonar del fet diferencial en tota la seva dimensió. Com a europeista pensava que l'entrada a Europa afavoriria d'una manera clara i contundent Catalunya, que els catalans sabrien treure'n profit, i no ha estat així. Quan va arribar la democràcia vaig passar al nacionalisme i després de sentir els discursos de Jordi Pujol vaig veure clar que Catalunya és una nació. Amb el temps el meu nacionalisme es va anar enfortint. Com a conseqüència de la poca fe que vaig veure dins el nacionalisme, em vaig anar radicalitzant i al final he hagut d'acceptar jo mateix que avui sóc un independentista”, resumia en una entrevista publicada fa dos anys en aquest diari.

Era un gran aficionat a la pesca de tonyina, la música clàssica, l'òpera, el Barça i viatjar. Un dels seus costums diaris, que va practicar fins fa pocs dies, era anar a fer la volta al castell.

La missa en sufragi per la seva ànima se celebrarà avui, a les cinc de la tarda, a l'església de Sant Pere de Figueres.

Home de fe, patriota i culer

Miquel Esteba perseguia un desig, la independència de la nació, i tenia una passió, el Barça. Al camp o per televisió, veure jugar l'equip era de les coses que, en aquests darrers anys, li provocava més admiració. En aquest sentit se n'ha anat immensament feliç. Però compungit en presenciar que l'independentisme es mou per terrenys convulsos i que no avança a la velocitat que desitjava. Ell volia un full de ruta i una data. Alguna vegada havia dit que seria un bon regal per als seus vuitanta anys. L'últim cop que li vaig sentir va ser en el dinar que l'any passat va muntar per celebrar l'entrada a la vuitantena d'un bon amic seu, en Narcís Oliveres. “A mi no em munteu cap dinar, prefereixo celebrar els vuitanta amb l'independència”, va dir amb el seu somriure franc i sorneguer. Dijous hagués fet els anys. Ens han faltat sis dies per celebrar-ho amb el dinar, però més temps per fer-li el regal que l'il·lusionava.

JOSEP PUIGBERT

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.