Societat

Les empreses gironines tenen aparcada la llei d'igualtat

Unes seixanta empreses tenen pla d'igualtat quatre anys després de l'entrada en vigor de la normativa

Gairebé totes han rebut ajuts de la Generalitat però no se'n fa seguiment

“Les empreses estan obligades a respectar la igualtat de tracte i d'oportunitats en l'àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, han d'adoptar mesures dirigides a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre dones i homes.” Així ho estableix la llei per a la igualtat efectiva de dones i homes del 2007 que obliga les empreses de més de 250 treballadors a elaborar i aplicar un pla d'igualtat. Evidentment també poden fer-ho totes les empreses que vulguin o quan ho digui el seu conveni col·lectiu.

Però quatre anys després de la llei, el balanç que se'n fa és decebedor. Es calcula que a les comarques gironines hi ha poc més d'una seixantena d'empreses que tenen un pla d'igualtat. O sigui, les mateixes que han rebut els ajuts de la Generalitat per elaborar-lo. A la qüestió de si es tracta d'una xifra reduïda, s'hi ha d'afegir que l'existència d'aquest pla no garanteix que s'apliquin les mesures que proposa.

Instrument d'igualtat

El pla d'igualtat és l'instrument que han de fer servir les empreses per incorporar criteris d'igualtat en la gestió dels recursos humans. Les dades demostren que encara hi ha poques dones en els càrrecs directius, que hi ha diferències salarials entre dones i homes, que les dones ocupen determinats llocs de treball i que hi ha dificultats importants per conciliar la vida personal i laboral. És per reduir aquestes diferències de gènere que la llei destina un apartat al dret al treball en igualtat d'oportunitats.

El 2005, dos anys abans de l'aprovació de la llei d'igualtat, la Generalitat va posar en marxa una línia d'ajuts per a empreses de més de 30 treballadors per elaborar plans d'igualtat, i una per a les de més de 100 treballadors per contractar agents d'igualtat. Des d'aquell 2005 fins l'any passat, 55 empreses gironines han rebut un d'aquests ajuts. La majoria –47– han estat per elaborar el pla d'igualtat i la resta, per contractar agents d'igualtat.

Continuïtat dels ajuts

En sis anys les empreses gironines han rebut 500.000 euros en ajuts per aquest concepte, segons dades de l'anterior departament de Treball. Des de l'actual departament d'Empresa i Ocupació s'assegura que la idea és que s'obrin noves convocatòries d'ajuts.

Hi ha coincidència que les empreses que han rebut ajuts són gairebé les úniques que han fet el pla. De manera que són una minoria les que ho fan per convicció. “Es fan plans per complir la llei però no són eficients perquè no se'n fa seguiment”, explica Mònica Polo, professora de la UdG especialitzada en recursos humans i en la implantació de plans d'igualtat a les empreses com a instrument estratègic.

LA XIFRA

55
empreses
gironines han rebut ajuts de la Generalitat per fer un pla d'igualtat o contractar un agent d'igualtat

LA DATA

29.03.07
és el dia que entra en vigor la llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per la igualtat efectiva de dones i homes

Un agent que vetlla per la igualtat

La llei no permet discriminacions salarials per raó de sexe però a la pràctica les dones catalanes cobren un 26% menys que els homes per falta de criteris legals per determinar feines d'igual valor, perquè són les que assumeixen totes les baixes, permisos i reduccions de jornades i per la discriminació indirecta que marca l'accés, permanència i promoció a la feina. El 2009 el salari mig dels homes era de 24.079 euros i el de les dones, de 17.898.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.