Societat

El sí guanya a Blanes, amb un 8,4 per cent de participació

Normalitat a les vuit meses on han exercit el seu dret de vot 2.841 persones

Els organitzadors fan una valoració positiva de l'afluència de votants

La participació a la consulta sobre la independència de Blanes va ser una mica minsa, ja que de les 33.534 persones que tenien dret a vot només el van exercir un total de 2.841, un 8,4 per cent del cens. Això no obstant, la plataforma Blanes Decideix en va fer una valoració positiva i que era la que s'esperaven. Els qui van emetre el seu vot a una de les vuit meses van ser 1.794 persones, un 5,3 per cent del cens. La resta, 1.047 ho havien fet de manera anticipada, un 3,1 per cent, en alguna de les vint jornades organitzades amb aquesta finalitat. No tots aquests vots es van poder verificar, però.

El resultat va ser totalment a favor de la independència de Catalunya. Van votar “sí”, un total de 2.718 persones i, només 76 van votar “no”, 46 en blanc i un vot va ser nul.

Al voltant de la una de la tarda, només havien votat 750 persones, un 2,1 per cent del cens. El gros de votants es va concentrar sobretot a la franja horària d'entre el migdia i les dues de la tarda i a partir de les sis i fins a les vuit en què es van tancar les meses. Les urnes van ser cedides per l'Ajuntament de Blanes.

De fet, a la plataforma Blanes Decideix, integrada per una cinquantena de persones, li ha costat tirar endavant la consulta. Bàsicament, perquè no li ha estat gens fàcil trobar voluntaris que s'hi volguessin posar al davant. Des que el 2009, poc després de la consulta d'Arenys, el ple de Blanes aprovés una moció de suport a les consultes, la plataforma ha convocat diversos actes informatius i dos concerts amb l'objectiu d'engrescar gent en l'organització.

Finalment, l'entitat va quedar integrada per 130 voluntaris i ha anat recollint suports fins arribar a les 35 entitats, d'entre les quals de polítiques només hi ha CiU, ERC i Solidaritat Catalana per la Independència.

Gent gran

La jornada de votacions va transcórrer sense cap mena d'incident a les vuit meses que hi havia repartides pel municipi mariner. Als organitzadors, els va sorprendre la participació de molta gent d'edat avançada. Es dóna el cas que, a la mesa del passeig de mar, hi va votar un home de 101 anys d'edat –ho va facilitar el fet que viu a prop de la zona de les votacions– i n'hi van haver un conjunt important de més de 90 anys.

Les meses que van registrar més participació van ser les del centre de la ciutat: la que hi havia a la casa del poble, la del Centre Catòlic i la ja anomenada del passeig del Mar. Aquesta última, situada sota una vela, va ser la més concorreguda de totes. De fet, va ser el punt de la ciutat on ahir hi havia més concurrència de persones, gràcies al bon temps que va fer durant tot el dia. Durant bona part de la diada, Joan Boada del popular grup de la Carrau va amenitzar les votacions en diverses meses, sobretot, però, en aquest punt. Boada estava acompanyat per un altre músic.

A les altres cinc meses, al davant de la parròquia dels Pins, al local social La Pedrera, a la parròquia de Santa Teresa de Ca la Guidó i a la Plantera, l'afluència va ser més minsa. Cap al migdia, el president de Solidaritat Catalana per la Independència, Toni Strubell, va visitar les meses de Blanes per felicitar els voluntaris. Van votar alguns polítics locals.

LA XIFRA

2.718
persones que
han votat afirmativament a favor de la independència a Blanes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.