Societat

TERRASSA

Els Minyons denuncien que l'Ajuntament no els deixa actuar en la Fira Modernista

El regidor de Cultura ho desmenteix i es mostra “sorprès” i “dolgut” per la reacció de la direcció de la colla, que és l'entitat popular més subvencionada

Picabaralla sorprenent entre els Minyons de Terrassa i l'Ajuntament. La colla malva va denunciar ahir que els responsables de l'àrea de Cultura han negat la possibilitat que actuïn al carrer durant la novena edició de la Fira Modernista, que se celebrarà del 6 al 8 de maig. Els Minyons acusen l'Ajuntament de “tracte discriminatori” respecte a altres grups i entitats.

El debat està en el compliment dels requisits per actuar en aquesta fira, en què la ciutat es vesteix i viu com l'any 1900. Fins l'any passat, els Castellers de Terrassa havien participat sempre en aquesta festa vestits de modernistes i aixecant castells com es feien a l'època, durant la cercavila de grups de cultura popular. Com a protesta per la participació dels Minyons, en l'edició de l'any passat, els Castellers van renunciar a formar-ne part.

En l'edició del 2010, els malva no es van vestir d'època, tot i que a la seva indumentària habitual hi van afegir un mocador de la Fira Modernista. Van fer una exhibició castellera a la plaça Vella “amb un gran èxit de públic i amb uns bons resultats castellers”, segons va valorar la colla, que va mostrar el seu interès per repetir l'experiència.

Per evitar que hi tornés a haver aquest problema, l'Ajuntament havia convocat la comissió de festes per dilluns vinent per consensuar uns paràmetres o criteris que deixessin clar de quina manera poden participar les colles castelleres en la Fira Modernista. D'aquesta manera, l'àrea de Cultura deixava en mans de totes les entitats de cultura popular que integren la comissió aquesta decisió. Tot i això, és la regidoria de Comerç i Turisme qui té l'última paraula de tot el que fa referència a la fira.

En un comunicat enviat ahir, però, els Minyons consideren que l'Ajuntament no els permet estar presents perquè “pot desvirtuar la festa”, ja que els seus membres no van caracteritzats amb vestits d'època. Els malva no volen renunciar a portar els colors de la seva camisa, ni al fet que les dones pugin els castells o que la canalla porti el casc per seguretat. “La nostra activitat és perfectament compatible amb la fira, només cal que els organitzadors ho vulguin”, van defensar.

La colla remarca que ha participat activament en la fira des de la primera edició obrint la seva seu social per a visites guiades, organitzant vermuts musicals i muntant exposicions. Pensen continuar participant-hi, malgrat “l'actitud desconsiderada, de manca de respecte i de menyspreu de les autoritats locals”. Per això han organitzat una actuació castellera de la fira, el 7 de maig a les set de la tarda a la seva seu, amb una colla convidada.

El regidor de Cultura, Amadeu Aguado, va desmentir aquestes acusacions i va admetre la seva “sorpresa” per aquesta reacció “no de l'entitat, sinó de la gestió de la seva direcció, pel seu canvi d'actitud i per un trencament unilateral de les converses”. Aguado va criticar les formes de la colla, per les quals estava “dolgut”.

LA FRASE

La nostra activitat és compatible del tot amb la fira, només cal que els organitzadors ho vulguin
comunicat dels Minyons de Terrassa

LA FRASE

Estic sorprès amb la gestió de la direcció dels Minyons pel trencament unilateral de les converses
Amadeu Aguado
REGIDOR DE CULTURA DE L'AJUNTAMENT DE TERRASSA

“És la que rep més diners”

El regidor de Cultura, Amadeu Aguado, va recordar que els Minyons són l'entitat de cultura popular que rep més subvencions de l'Ajuntament de tota la ciutat. “Amb un 50% més que la segona amb major assignació pressupostària”, va destacar Aguado. D'aquesta manera, el regidor mostrava el seu suport històric a aquesta colla castellera. En aquest sentit, Aguado va explicar que el consistori ha defensat la participació dels Minyons en la Fira d'Abril, davant d'altres colles. A més, divendres el regidor tenia un dinar de treball amb el president de la colla malva, per parlar d'aquest tema i d'altres. Una de les propostes que s'havien plantejat era la possibilitat que els Minyons de Terrassa actuessin al parc dels Catalans el cap de setmana del 6 al 8 de maig, per la qual cosa “no és certa” l'acusació que l'Ajuntament no havia permès a la colla actuar en cap espai públic durant la Fira Modernista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.