Societat

societat

Les mones de Pasqua també noten la crisi

Els padrins opten per reduir la mida dels pastissos perquè el preu no es dispari

El Barça, Dora l'exploradora i Rapunzel, els personatges més populars

Els pastissers han venut un nombre de mones molt semblant al de l'any passat. Per combatre la crisi econòmica, els padrins, però, han optat per reduir la mida ja sigui del pastís, ja sigui de la figura de xocolata, però no han deixat de banda la tradició i han regalat la mona als fillols. “La gent ve molt a última hora i si abans es gastava uns 60 euros, ara tenen 35 o 40 euros de pressupost”, va explicar el pastisser mataroní Claudi Uñó. Com cada any, les figures que més s'han regalat són les que criden l'atenció dels més petits de la casa.

Aquest any ha tornat a triomfar en Bob Esponja i el Barça, però tal com va explicar ahir l'encarregada de la pastisseria Rosaga de Mataró, també ha arrasat la Dora l'exploradora i la nova princesa de Walt Disney, Rapunzel, per adornar els pastissos. Tothom va coincidir a dir que el volum de vendes havia estat “molt bo” i prova d'això van ser les cues a molts dels establiments. De fet, els preus s'han mantingut “més o menys igual” que l'any passat i oscil·laven entre els 25 i els 60 euros. La majoria de la gent que ahir omplia les pastisseries ja havia encarregat la mona, però també n'hi havia que no ho havien fet. “Tot el matí que volto per trobar una Rapunzel per a la meva fillola”, va explicar una clienta a Mataró, conscient que havia fet tard i que era molt difícil trobar una àmplia varietat de figures per triar.

Tot i que la tradició marca menjar el pastís el dilluns de Pasqua, feia dies que les pastisseries d'arreu exposaven les figures més populars als aparadors. A ca l'Uñó, per exemple, encara s'hi podia veure la recreació en xocolata del drac de Mataró i d'un Sant Jordi gegants que feien les delícies dels menuts. De fet, la pastisseria mataronina va aprofitar la coincidència de les dues dates per regalar un llibre sobre aquesta tradició tan dolça de la Setmana Santa amb cada mona, i va fer un fart de vendre reproduccions de xocolata de Sant Jordi.

Els aplecs del dilluns de Pasqua perden embranzida

Les grans cites del dilluns de Pasqua per als amants de la natura han perdut embranzida. L'aplec del Corredor, a Dosrius, oferia ahir al matí un aspecte sense gaire encís. Tot i que el temps no acompanyava, perquè el dia s'havia aixecat núvol, hi havia poques famílies, comparat amb anys enrere, que s'haguessin decidit a agafar el pícnic amb la mona i passar la jornada festiva envoltats de verd. Malgrat això, al matí, alguns fidels van assistir a la missa que es va fer al santuari, on es van cantar els goigs a la Mare de Déu del Socors. El programa de l'aplec es va tancar a la tarda amb una altra pregària i una ballada de sardanes. Un altre dels aplecs tradicionals que aquest any tampoc no s'ha celebrat per segon any consecutiu és el de l'Erola, a Hortsavinyà. Amb tot, es van fer alguns actes com la presentació del llibre Piles i súties de Daniel Rangil al Centre d'Informació d'Hortsavinya, una missa solemne i una cantada dels goigs a la Mare de Déu de l'Erola a l'ermita.

En canvi, la festa a Sant Pere de Riu, que organitza la parròquia de Santa Maria de Pineda de Mar, sí que manté la tradició després de vint-i-sis anys. A continuació de la tradicional eucaristia, s'hi van fer jocs, i es va acabar el matí amb un dinar popular a la plaça de les Mèlies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.