Societat

La contraportada

Que guanyin els macips!

Els macips d'Arenys de Mar han arribat a la final del programa ‘Mans', de Catalunya Ràdio, per trobar el petit tresor dels Països Catalans pel que fa a la cultura popular

És un no parar. A través de missatges de mòbil, del Facebook i de la xarxa social d'arenyautes. Ningú es pot quedar sense votar els macips en aquesta final tan disputada que des de fa mesos mobilitza mig poble. El Patronat de Sant Roc, que representa els macips i les captadores que, fidels, compleixen el vot de vila de ruixar els veïns amb aigua perfumada amb colònia, estan fent l'últim esforç per aconseguir ser els guanyadors d'aquesta final. “No ens hi juguem cap premi, només el reconeixement i el ressò que donem a la festa”, explica Bernat Salvanyà. És per això que tots els esforços són pocs i s'han adreçat a les associacions, escoles i l'institut perquè els joves no deixin de votar. Fa mesos que han anat superant eliminatòries des que va començar el concurs amb 40 possibles candidats. En la darrera semifinal, van deixar enrere la família Robafaves de Mataró i van quedar de contrincants la mulassa de Valls, el drac de Vilafranca del Penedès i el camell de Molins de Rei. A diferència de la resta de candidats del concurs, els macips s'han trobat que són els únics elements festius de “carn i ossos”. La resta han estat sobretot figures, gegants i bestiari de la cultura popular.

El compte enrere ja ha començat. Els organitzadors del concurs desvelaran dissabte de bon matí, durant l'emissió del programa Mans, qui és finalment escollit el petit tresor dels Països Catalans pel que fa a la cultura popular. Els últims recomptes a través del Facebook, un dels canals més participatius, dóna esperances als arenyencs, ja que de moment van guanyant. Tot i això, no se'n refien, ja que Valls i Vilafranca, que estan en empat tècnic, podrien revifar a darrera hora. Des d'Arenys s'ho van agafar seriosament per no quedar enrere davant les dues capitals de comarca i per Sant Jordi van muntar una parada amb ordinador, amb el sistema Skype inclòs, per enviar correus a [email protected] o trucar al programa. Només així ja es van assegurar un centenar de vots i, a això, s'hi ha d'afegir el suport que van rebre de l'associació de xilens del poble, que tenien la parada al costat i que també ho van difondre entre familiars i amics.

El programa Mans ja va organitzar, l'any passat, la millor festa major de Catalunya, que se la va endur Sant Fèlix, a Vilafranca del Penedès. “No els toca repetir, ara és per a nosaltres”, diu convençut Salvanyà. Sigui com sigui, els macips ja s'han donat a conèixer com mai, encara que no acabin guanyant. La tradició els porta cada 16 d'agost a cridar pels carrers “Sant Roc gloriós!” mentre ruixen la gent amb aigua perfumada com a mostra d'agraïment al sant que diuen va alliberar el poble de la pesta. L'interès que ha despertat entre els joves la final del concurs fa pensar que aquest estiu seran més macips que mai a reviure la tradició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.