Societat

La UdG vol retallar un 15% en docència i anul·lar màsters de poca demanda

S'està negociant oferir menys assignatures optatives, que hi hagi una forta reducció del nombre de professors associats i que els fixos facin més classes

La Universitat de Girona vol retallar aproximadament un 15% (dels 9,5 milions que ha de reduir del pressupost) en l'apartat de personal docent. Això es tradueix bàsicament en el fet d'oferir menys assignatures optatives, en una forta reducció del nombre de professors associats que fan classes a la Universitat i que els que hi treballen a temps complet tinguin més hores de docència que ara.

L'escenari de la reducció de la subvenció bàsica de la Generalitat a la UdG en un 16% ja ha conduït a l'elaboració d'un primer informe intern: Ajustament de la planificació del curs 2011-2012 a les noves necessitats pressupostàries. Aquest informe, al qual ha tingut accés aquest diari, inclou una primera proposta que ja s'ha plantejat als responsables dels diferents departaments i facultats de la Universitat. Ara s'espera que es facin diverses reunions per acabar de concretar com s'acabarà portant a terme aquest “ajustament”.

Els representants del comitè d'empresa del personal docent i investigador de la UdG van informar ahir, en un comunicat, que en relació amb els professors associats a temps parcial la UdG proposa un fort estalvi. També es destaca que es volen “reassignar professors que no tenen prou docència a la seva àrea o en el seu departament a altres àrees del mateix departament o d'altres”, i es vol fer “assignació de docència a becaris de recerca”.

Els representants del comitè d'empresa denuncien “l'aplicació de la retallada linealment a totes les universitats i dins la universitat de Girona a tots els departaments i àrees”. Segons es remarca, “hi ha universitats amb més o menys dèficit i departaments amb molt més professorat que altres”.

La voluntat de la Universitat de Girona, segons afirma la institució, és “mantenir el professorat en formació actualment existent, incorporar personal docent en àrees amb plantilles en fase de creació, incorporar personal amb paràmetres d'excel·lència i continuar amb la política de promocions, en especial en aquelles àrees o departaments amb mancances de catedràtics”.

En l'informe que s'ha elaborat s'alerta que “en l'exercici 2012 molt probablement s'haurà de fer” un altre “reajustament pressupostari”.

LA XIFRA

16%
de reducció
de la subvenció bàsica de la Generalitat de Catalunya a la Universitat de Girona.

LA XIFRA

10
estudiants
de grau i 5 en màsters com a nombre mínim requerit per assignatura, segons apunta l'informe.

Desprogramació d'assignatures i anul·lacions

Entre les mesures proposades també hi ha la d'anul·lar màsters si no tenen una matrícula global suficient. Segons fonts consultades, “aquesta proposta va en la línia general del que es vol fer des de les universitats catalanes”. També es proposa que un cop iniciat el curs es porti a terme “una política estricta i puntual de desprogramació de les assignatures que no arribin als mínims de matrícula requerits (deu estudiants en grau i cinc en màster)”.

Segons s'indica, les desprogramacions s'efectuarien “rigorosament” a l'inici de cada quadrimestre amb la finalitat de poder descontractar el professorat que hi estigui implicat, en cas que sigui associat, o poder-li reassignar docència dins el mateix curs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.