Societat

Els sindicats es tanquen a Ensenyament pel fracàs de les negociacions

Acaba sense acord la reunió entre Ensenyament i els professors sobre les retallades

La consellera lamenta que els sindicats “no hagin estat capaços de tenir present la realitat actual”

La negociació laboral de les retallades al Departament d'Ensenyament ha acabat avui, després de tres sessions, sense acord amb els sindicats, als quals la consellera Irene Rigau ha acusat de “conservadorisme radical”.

La consellera ha informat avui en roda de premsa del fracàs de la negociació i ha lamentat que els sindicats de l'ensenyament públic “no hagin estat capaços de tenir present la realitat actual”.

Els sindicats, de la seva banda, han decidit protestar per la falta d'acord tancant-se en dependències de la conselleria d'Ensenyament, on aquest matí s'ha desenvolupat l'última sessió negociadora.

Les representants dels sindicats USTEC-STEs, Rosa Cañadell, i CCOO de Catalunya, Montse Ros, han indicat als periodistes que la consellera ha imposat un “simulacre” de negociació per justificar les retallades que pretén aplicar al sector públic de l'educació catalana.

La dotzena de sindicalistes d'USTEC-STEs, CCOO, UGT i ASPEPC tancats no abandonaran la tancada fins que la consellera accepti continuar les negociacions, han assegurat Ros i Cañadell, que han anunciat noves mobilitzacions en el supòsit que segueixin les discrepàncies entre les parts.

La consellera ha explicat als periodistes que les tres sessions de negociació dels dies 11, 14 i 28 d'abril “demostren” que s'ha obert un procés de negociació clar i que el govern ho ha fet “de bona fe”.

La responsabilitat del fracàs, segons el seu parer, recau en els sindicats de docents, que “no han presentat una contraproposta global” i s'han enrocat en el fet que no es modifiquin les plantilles de mestres de cada centre escolar.

Aquesta reivindicació, ha indicat la consellera, no permetria “optimitzar” les plantilles tal com pretén Ensenyament, que aposta per alliberar nombrosos docents que fins ara complien amb la sisena hora a Primària i que seran derivats a centres en els quals siguin necessaris.

Ensenyament imposarà el curs pròxim una hora més de classe a tots els mestres de Primària i Secundària de l'ensenyament públic de Catalunya, un increment de treball que permetrà alliberar docents que seran traslladats a escoles i instituts on hi hagi necessitat d'augmentar la plantilla.

La conselleria ha acceptat reconsiderar algunes mesures, com la reducció horària per als docents més grans de 55 anys, que tindran una reducció de dues hores de treball en horari no lectiu entre aquesta edat i els 58 anys i d'horari de classes entre els 59 i els 64 anys.

A més, la proposta que afectava uns 6.000 mestres interins de no cobrar el mes de juliol en el cas de no haver treballat almenys 9 mesos es començarà a aplicar a partir del pròxim curs i no ara, com pretenia Rigau.

Irene Rigau ha assegurat que la negociació laboral havia de finalitzar ja atès que es necessita el mes de maig per treballar en l'organització de la plantilla de docents, adequar-la a les necessitats de cada centre i establir temes com el calendari escolar, amb vista al pròxim curs, quan es preveu que uns 15.000 alumnes més entrin en el sistema d'ensenyament català.

Aquest és el principal argument dels sindicats per justificar el seu desacord amb les mesures proposades per la conselleria, atès que, per atendre els 15.000 nous alumnes, caldran més mestres, segons la seva opinió.

Rosa Cañadell ha considerat que CiU aposta per retallar qualitat de l'ensenyament públic i, al mateix temps, aprofita la Llei d'Educació de Catalunya “per ampliar la xarxa de centres concertats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.