Societat

Nuclear

Ascó vessa milers de litres d'aigua radioactiva

El líquid contaminat no va sortir del circuit de la central, però va afectar 14 operaris que treballen en la recàrrega

La central nuclear d'Ascó ha vessat per accident 25.000 litres d'aigua contaminada dins un embornal intern de la zona de contenció. El succés va ser notificat abans-d'ahir per la titular de la central, l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), al Consell de Seguretat Nuclear (CSN). En aquests moments s'està efectuant l'operació de recàrrega de la central, que es va iniciar el 19 de març, i per això l'incident no ha tingut conseqüències greus, ja que el reactor estava parat i l'aigua no ha sortit del circuit intern de la nuclear.

Ara bé, en el moment del vessament hi havia catorze operaris treballant a l'edifici de contenció i es van mullar els peus amb l'aigua radioactiva. Fonts d'ANAV van assegurar ahir que se'ls havien practicat les mesures radiològiques i que no s'havia detectat contaminació interna a cap d'ells. Aquestes mateixes fonts van explicar que el vessament d'aigua s'havia produït quan els tècnics de la central estaven fent una prova de calibratge d'un dels quatre canals de circulació d'aigua, i una de les vàlvules motoritzades d'aïllament que havia d'estar tancada es va obrir. “En cap cas hi ha hagut afectació als treballadors de la planta, la població o el medi ambient”, conclou la notificació d'ANAV.

Tot i això, el CSN farà pròximament una inspecció per investigar les causes del succés. “No sempre es fan aquest tipus d'investigacions, però aquest ha estat un accident poc habitual”, van afirmar les mateixes fonts.

Reacció de Greenpeace

Des de l'organització ecologista Greenpeace aquest nou incident a la central nuclear d'Ascó es veu amb preocupació. “Com més anys té la central més errades es produeixen”, va manifestar el responsable d'energia nuclear de l'entitat, Carlos Bravo, que va indicar que, si l'incident hagués passat amb la central en marxa, les conseqüències haurien estat més greus. “L'aigua circula amb més pressió i hauria pogut afectar la refrigeració del reactor”, va sentenciar Bravo, que va lamentar que en la notificació del CSN no es faça cap referència a la taxa de radiació a què van quedar exposats els treballadors afectats. “Que no hi haja hagut afectació interna no vol dir que l'externa no afecte”, va explicar, tot reclamant més transparència. Greenpeace farà un seguiment del tema.

“No tot el consens” per a l'MTC

El senador per Lleida de l'Entesa Catalana de Progrés, Josep Maria Esquerda, ha preguntat aquesta setmana al secretari d'estat d'Energia, Fabricio Hernández, per l'emplaçament del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. Esquerda diu que no n'hi ha prou de fer proves de seguretat a totes les centrals nuclears, ja que el perill en la seguretat no és només a la mateixa central, sinó també en els residus; en aquest sentit, ha recordat que el Parlament de Catalunya s'ha pronunciat diversos cops contra l'emplaçament de l'MTC a Ascó. Sobre això el secretari d'estat va dir que buscaran “el màxim consens possible, la qual cosa no vol dir tot el consens”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.