Societat

Esport i superació

Disciplines ·

Durant el Meeting Internacional Special Olympics de Reus, que està adreçat a esportistes amb discapacitat intel·lectual, se celebren 79 partits de bàsquet i 33 de bàdminton

El lema de les jornades és ‘Tots som campions!'

“L'esport ens fa créixer, ens ajuda a socialitzar-nos i a millorar la nostra qualitat de vida”. Més enllà de perdre o bé aconseguir situar-se al capdamunt del pòdium, el desenvolupament personal i la integració social que suposa la pràctica d'alguna disciplina esportiva són les consignes que hi ha al darrera d'un dels grans esdeveniments d'aquest cap de setmana a Reus: el Meeting Internacional Special Olympics. Des d'ahir i fins avui, aquesta cita, que va adreçada a persones amb discapacitat intel·lectual, ofereix la celebració de més d'un centenar de partits, que es duen a terme de manera simultània al pavelló olímpic i al pavelló del col·legi Alberich i Casas. En l'edició d'enguany, que defensa el lema Tots som campions!, els assistents poden participar en dues disciplines competitives, que són el bàsquet i el bàdminton –entre els dos dies, es faran 79 partits del primer esport, i 33 del segon.

La trobada està organitzada per l'Ajuntament de Reus, juntament amb la Federació Catalana d'Esports per a Disminuïts Psíquics (Acell), i amb la col·laboració d'Special Olympics Catalunya, Special Olympics Espanya i l'associació Discapacitat Intel·lectual Catalunya (Dincat). Les jornades reuneixen uns 500 esportistes d'arreu de Catalunya, l'Aragó, Múrcia, Andorra i Itàlia. El conjunt de la família olímpica, però, a la qual, a més dels protagonistes, s'hi ha d'afegir els professionals, els tècnics, els entrenadors i els voluntaris que mou la festa, sobrepassa els 700 membres. Entre aquestes persones, ahir a primera hora del matí hi havia el barceloní Jordi Mestres, que juga d'ala pivot al club de bàsquet Lakers de Montbau. Just abans d'entrar a les instal·lacions on el seu equip havia de posar a prova la tècnica amb el primer rival, va explicar que li feia “molta il·lusió” poder participar en aquesta cita, que aquest 2011 ha complert el quinzè aniversari: “Hem vingut a Reus deu integrants de l'equip i dos entrenadors; ens preparem tots els dilluns i els dimecres, una hora cada dia”. “Crec que tenim possibilitats de guanyar, però sobretot estem aquí per divertir-nos. A més, el Meeting m'agrada perquè em permet coincidir amb gent que conec, ja que estem en la mateixa lliga d'Acell”, hi va afegir.

Espai lúdic

A l'exterior del pavelló olímpic s'ha instal·lat la zona de lleure, on els organitzadors hi han col·locat inflables, alguns dels quals també tenen una finalitat esportiva, com és el cas d'un que simula una cistella de bàsquet gegant. Just al costat, hi ha jocs a gran escala com ara el tres en ratlla, el golf i el parxís, i s'hi ofereixen tres tallers: un de pintura facial, un altre d'elaboració de xapes i un tercer en què es pot pintar un dibuix del Nuc, el drac que des del 2010 és la mascota d'Acell-Special Olympics Catalunya. Finalment, al mateix indret es troba un estand de l'Associació Encert per al foment de la formació i la integració laboral dels discapacitats psíquics. L'agrupació prepara, precisament, una festa de l'esport per al 7 de maig al complex esportiu municipal de Trinitat Vella, a Barcelona, on hi haurà un torneig de bàsquet, passejades a cavall, una mostra d'entitats, animació i música, espectacles, un dinar barbacoa i, com a colofó, una xocolatada i ball.

Paral·lelament, al pavelló Alberich i Casas es fan les proves adaptades i les competicions de bàdminton. Entre les participants del campionat de bàdminton hi ha Núria Puig, del CAR de Vic. L'esportista, que fa l'estada a Reus amb 14 companys més i 4 monitors, va comentar que ja havia assistit als Special Olympics de Lloret de Mar, el 2006, on va anar a jugar a hoquei. Després de demostrar el treball previ als entrenaments, va voler ressaltar l'esperit de la trobada, tot indicant que “la pràctica de l'esport motiva la superació personal” i que la seva discapacitat mai li havia suposat “ni un sol impediment”.

500
Són el conjunt d'esportistes participants
en el míting esportiu, procedents d'arreu de Catalunya, l'Aragó, Múrcia, Andorra i Itàlia.
100
És el nombre de voluntaris que hi ha en les jornades a Reus, que també va ser la ciutat amfitriona el 1996.

Quinzè aniversari

La promoció de l'esport, el lleure i la solidaritat entre els ciutadans amb discapacitat intel·lectual són els objectius de l'entitat sense ànim de lucre Special Olympics Catalunya. Es va constituir el 2005 i està registrada a la secretaria general de l'Esport i a la conselleria de Benestar Social i Família. L'agrupació va néixer amb la voluntat de representar i vincular Catalunya dins del moviment internacional dels Special Olympics, amb seu a Washington. Al nostre país, els Jocs Internacionals Special Olympics van veure la llum el 1988 a Lleida i van continuar el 1990 a Igualada. Dos anys després van ser a Vilanova i la Geltrú i van adquirir més ressò coincidint amb els Jocs Olímpics i Paralímpics de Barcelona del 1992. Vilanova va ser precedida per Granollers (1994), Reus (1996), Figueres (2000), Badalona (2004), Lloret de Mar (2006) i, el 2010, es va celebrar la primera trobada a Figueres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.