Societat

comerç

La banca ètica es reivindica per canviar el sistema financer

L'estalvi recollit per entitats ètiques ha pujat un 23% l'últim any

La crisi frena la corba contínua de creixement que havia aconseguit el comerç just

Festa de la compra responsable a 81 municipis

L'estalvi recollit per la banca ètica ha augmentat més d'un 23% –amb 373.437 euros en dipòsits– i els préstecs concedits s'han incrementat en més d'un 22% –472.242 euros– en l'últim any, segons els resultats del Baròmetre de Fets (Finançament Ètic i Solidari). Així ho va explicar ahir el director de SETEM-Catalunya, Eduard Cantos, en la presentació de la dotzena Festa del Comerç Just i la Banca Ètica, que entre avui i demà portarà a més de vuitanta municipis del país aquesta alternativa al comerç convencional que es basa a pagar un preu just al productor.

“El creixement d'activitat de la banca ètica és un clar indicatiu de l'interès dels ciutadans per canviar el sistema financer que ens ha portat a l'actual crisi”, va exposar Cantos, tot i que va reconèixer que és encara un volum petit de diners respecte al total de les entitats financeres. Té, per tant, un llarg camí
per recórrer sempre seguint unes regles del joc que consisteixen a “anteposar els interessos de les persones als econòmics”.

Amb més experiència, perquè ja fa més de vint anys que es va començar a posar en pràctica a Catalunya, però amb les mateixes regles bàsiques, l'altre gran pilar del consum responsable és el comerç just: un moviment basat en un tracte just per a totes les parts que participen en l'intercanvi –també per als productors– i que permet als països del Sud el seu desenvolupament social i econòmic. Precisament per això, el responsable de SETEM es va felicitar que des de l'abril el preu mínim del cafè passés de 125 a 140 dòlars per sac. “És una mesura de seguretat per als productors en cas que caigui el preu del cafè”, va indicar.

Les botigues de comerç just, però, no es pot dir
que passin un bon moment, perquè la crisi també els està passant factura, ja que la majoria dels ciutadans busquen productes més barats.

Tapes al bar Pinotxo

El mercat de la Boqueria de Barcelona va servir ahir de marc de la presentació de la festa i el cuiner del popular bar Pinotxo, Juanito, va elaborar tapes amb productes de comerç just. Cacauets de cooperatives de Moçambic, quinoa de les altures bolivianes i oli d'oliva dels territoris palestins són alguns dels elements que va utilitzar. “Estem cansats que s'exploti treballadors. Que es treballi molt i es pagui poc”, va
concloure Juanito.

LA FRASE

Hem de saber impulsar canvis en el consum en sentit positiu, com Holanda, Suècia o Dinamarca
Carles Llorens
director general de Cooperació al Desenvolupament

LES XIFRES

53
per cent
de ciutadans no prenen cafè de comerç just perquè no n'hi ha a la seva botiga habitual, segons Intermón.
5
entitats
organitzen la Festa del Comerç Just: SETEM, Alternativa 3, Fets, Intermón i Xarxa de Consum Solidari.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.