Societat

tribunals

Les morts a l'hospital de Mataró tenen sentència

Els familiars de les víctimes cobraran 450.000 euros per un cas de 1999

El jutjat penal de Mataró ha condemnat les nou persones i les sis empreses imputades per les morts de dos pacients l'any 1999 a l'hospital de Mataró. Les víctimes van ser intubades a la sala de TAC mentre eren sotmeses a proves de radiodiagnosi. Un encreuament erroni de les sortides de gasos medicinals va fer que no rebessin prou oxigen i massa peròxid. Els familiars de Joan Garriga, mort el 5 de febrer de 1999, rebran ara 350.000 euros i els de Maria Blanc, morta el 7 de setembre del mateix any, en rebran 90.000. El jutge considera provat que les dues morts van ser homicidis per imprudència.

Els condemnats, Francesc Montaner, Joan Casas, Mario Carlos Nhra, Pedro Arranz, José Antonio Martínez, Roberto Ciro, Xavier Farres, Julián Rodríguez i Jaume Fradera hauran de pagar, per dos faltes d'homicidi per imprudència, una multa de 460 euros cada un. Tots ells, i les entitats responsables civils subsidiàries Servei Català de Salut, Fomento de Construcciones y Contratas SA, Caste Enginnering SA, Carburos Metálicos SA, Sanmar SCP i ECA SA, també hauran de pagar 360.000 euros als familiars de Joan Garriga i 90.000 als de Maria Blanc.

Les revisions que obligatòriament s'havien de fer a les instal·lacions de gasos medicinals de l'àrea de radiodiagnòstic del centre no es van dur a terme. Una negligència que va impedir detectar que a la sortida de gas de la sala de TAC hi havia un creuament de les canalitzacions d'oxigen i protòxid. Dos pacients van ser connectats a la sortida de gasos d'aquesta sala, els dos van perdre la vida a resultes de la intoxicació a què van ser sotmesos.

El jutge que ha resolt el cas va demanar excuses personalment als familiars de les víctimes, representades per la lletrada Ester Palmés, pel fet que el cas hagi trigat dotze anys a resoldre's judicialment i pel patiment afegit que això ha significat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.