Societat

SANTA COLOMA DE GRAMENET

Dos funcionaris es querellen contra l'alcaldessa Parlon

L'exinterventora i l'exgerent de Planificació l'acusen d'un delicte de tracte degradant

Carol i Gadea asseguren que han estat castigats per ajudar la Guàrdia Civil en el cas Pretòria

Les ferides que el cas Pretòria va obrir a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet no s'han guarit. L'exinterventora interina del consistori, Maite Carol, i l'exgerent de Planificació i Recursos, Albert Gadea, han presentat una querella criminal contra l'actual alcaldessa, la socialista Núria Parlon, i contra el gerent municipal, Fernando Hernández, per haver comès, suposadament, un delicte contra ells de tracte degradant i contra la seva integritat moral per haver-los castigat com a conseqüència de la seva col·laboració amb la Guàrdia Civil a aclarir el suposat cas de corrupció urbanística i política, que va esclatar l'octubre del 2009 amb la detenció del que aleshores era l'alcalde, Bartomeu Muñoz.

La querella va ser presentada el 25 de maig passat, i ha recaigut en el jutjat d'instrucció 3 de Santa Coloma, el titular del qual haurà de decidir ara si l'accepta a tràmit i cita a declarar els querellats, i a més investiga els fets denunciats. Fonts de l'Ajuntament colomenc van declinar ahir fer cap declaració sobre aquesta querella, ja que no en tenen constància.

En l'escrit, els advocats de Carol i Gadea exposen que en l'escorcoll del consistori colomenc, ordenat per l'Audiencia Nacional el 27 d'octubre de 2009, l'alferes de la Guàrdia Civil que era al capdavant de la investigació “els va reclamar la màxima cooperació i els va advertir de les possibles dificultats i inconvenients que els podria suposar dins l'Ajuntament”. S'afegeix que es van repensar que Carol fos declarat testimoni protegit, ja que va ajudar la Guàrdia Civil “a clarificar documentació comissada” i fins i tot “a preparar els qüestionaris de futures declaracions”. Aquesta col·laboració es va saber quan es va aixecar el secret de la causa. S'assegura que quan Parlon va assumir el càrrec d'alcaldessa en substitució del seu company de partit empresonat pel cas Pretòria, el novembre del 2009, va retirar totes les funcions a Carol. I el 4 de febrer es va fer públic que seria destituïda, ja que un interventor habilitat sol·licitava la seva plaça. S'acusa Parlon de fer “una campanya de desprestigi i difamació” de Carol, amb comunicats de premsa i declaracions a TV3, aportades com a prova.

Pel que fa a Gadea, l'únic dels tres gerents al qual no se li imputa el cas Pretòria, se'l degrada de directiu a tècnic “amb una falta absoluta d'encàrrecs”, i s'alerta d'aquesta situació el gerent, el qual –s'assegura– no li fa cas i, per això, va demanar que s'activés el protocol municipal d'assetjament psicològic. També s'afirma que amics de Carol i Gadea que treballen al consistori han estat “coaccionats” a parlar malament d'ells. I l'última acció, que qualifiquen de “persecució”, és la denúncia anònima a l'Oficina Antifrau de Catalunya, en què s'indiquen activitats fetes per Gadea i Carol, externes al consistori i que podrien ser incompatibles.

LA FRASE

Des del punt de vista professional, s'està produint una autèntica persecució de Carol i Gadea per part de l'Ajuntament
Fragment de la querella

La Generalitat avala l'exalcalde

Gadea i Carol demanen que s'informi d'aquesta querella el titular del jutjat d'instrucció 5 de l'Audiencia Nacional, que investiga el cas Pretòria. Ahir el magistrat Pablo Ruz va escoltar els sis testimonis sol·licitats per les defenses de l'exalcalde i l'exregidor d'Urbanisme colomencs per reiterar la seva innocència. Josep Riba, advocat dels imputats, va dir que els dos directors generals d'Urbanisme de la Generalitat, Pere Solà i Joan Llort, que van tramitar l'operació de Cúbics entre els anys 2005 i 2007 i que ara estan sota sospita, van declarar que era una “operació d'interès públic” i aprovada pel govern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.