Societat

L'hospital Trueta tancarà aquest estiu prop de 100 llits

Per aquesta època se solen tancar els llits de dues plantes i aquest any s'hi afegiran els llits de la unitat de medicina interna

Els sindicats han convocat els treballadors per al dia 8 per informar de les retallades

A més de les dues plantes que l'hospital Josep Trueta de Girona sol tancar durant l'estiu per la baixada de l'activitat programada, aquest estiu, i com a conseqüència de les retallades, s'hi afegirà una tercera planta, la de medicina interna, de manera que entre les tres plantes se sumarà un centenar de llits tancats. La presidenta de la junta de personal del Trueta, Maria Àngels Rodríguez, de CCOO, va explicar ahir, després de la reunió amb la gerència territorial de l'ICS a Girona, que ja hi ha dotze dels 28 llits de la planta de medicina interna que estan inoperatius i que es preveu que dintre de quinze dies es tanquin els setze restants.

Aquesta és una de les mesures de la segona fase del paquet de retallades, i que entren dins del capítol de les anomenades mesures assistencials. Entre aquestes també hi ha la suspensió de les guàrdies localitzables d'oftalmologia i d'otorinolaringologia, unes guàrdies en què els especialistes no estan presencialment al centre sinó que, en cas d'urgències, se'ls localitza per telèfon i hi acudeixen. I una altra de les mesures que la direcció del Trueta va anunciar i que afecta directament les butxaques dels professionals és la supressió de les anomenades peonades, uns plus que els metges cobraven per allargar el seu horari en espera que s'incorporés el metge de guàrdia. També es va anunciar als sindicats que els contractes de sis mesos que es feien a personal d'infermeria es reduirà a dos o tres mesos, amb la qual cosa augmentarà la temporalitat.

Per tal d'informar a tots els treballadors, la junta de personal ha convocat per al dia 8, a les 2 de la tarda, una assemblea. Els sindicats han recollit 48 queixes de pacients que s'han vist afectats per la tisorada i lamenten la gravetat d'alguns casos que, recollint el testimoni dels usuaris, acabaran als jutjats.

LA XIFRA

12
És el nombre de llits de medicina interna que ja s'han tancat. A partir del 15, es tancaran la resta.

Salut finançarà 50.000 ingressos hospitalaris menys

Menys ingressos hospitalaris i el reforç de l'atenció primària. Aquesta és part de la recepta que la conselleria de Salut pensa aplicar per ajustar la despesa al pressupost aprovat per a aquest any: 9.188,6 milions d'euros. La xifra suposa gairebé un 10% menys que la despesa real del 2010. Salut disposa, doncs, de 900 milions menys per, segons va insistir el conseller, Boi Ruiz, “garantir la mateixa qualitat sense eliminar cap prestació”. Entre les mesures de contenció, Salut ja va anunciar que pensa contractar un 3% menys d'activitat als centres sanitaris. En el cas dels ingressos hospitalaris, la rebaixa és superior, ja que la previsió és deixar de fer 50.000 ingressos dels 780.000 que es registren cada any.

El conseller Ruiz va argumentar que, amb una atenció primària més resolutiva (amb especialistes que es desplacin dels hospitals als centres de salut i amb un ús més generalitzat de les noves tecnologies que permeti fer diagnòstics a distància), és possible reduir la pressió als hospitals. No obstant això, aquest reforç de la primària no es reflecteix en els pressupostos, ja que aquest àmbit assistencial passa dels 1.759 milions d'euros del 2010 als 1.567 per al 2011. Ruiz es va comprometre a avaluar si la reducció de recursos en tots els àmbits té algun impacte en la salut i la satisfacció dels ciutadans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.