Societat

Polèmica pels arxius municipals de Perpinyà

L'Ajuntament vol incloure els arxius en un Pol del Patrimoni Escrit gestionat per la Mediateca i el grup municipal de CDC denuncia que “el projecte es fa d'amagat i pot representar la destrucció de documents”

S'ha creat a Perpinyà l'Associació d'Amics i Usuaris dels Arxius Públics, que demana al batlle “una explicació clara i precisa del futur dels arxius de la Vila”

La voluntat de l'Ajuntament de Perpinyà de “mutualitzar” els arxius municipals amb la Mediateca en un futur Pol del Patrimoni Escrit ha alertat l'oposició municipal i associacions d'usuaris sobre una suposada restricció del servei públic i una possible destrucció de documents. Amb aquest projecte, “que hauria de ser efectiu a la fi de juny”, segons fonts de l'Ajuntament, els arxius municipals “passarien de gestionar 3 quilòmetres d'arxius a només 200 metres, els que corresponen a l'estat civil”. Aquest projecte ha alertat també Christine Langé, directora departamental dels arxius –dels quals teòricament depenen els arxius municipals pel que fa als aspectes tècnics i científics–, que ha adreçat una carta al batlle de Perpinyà Jean-Marc Pujol per advertir-lo que “aquest procediment està prohibit” segons l'organització estatal dels arxius a França.

L'Ajuntament ha demanat explícitament “que es destrueixi la col·lecció del diari Midi Libre, un cop numeritzat”. La col·lecció de L'Indépendant, sempre segons les demandes de l'Ajuntament “s'ha de donar als arxius departamentals o destruir”. Segons el personal dels arxius municipals, “la Mediateca està saturada i l'Ajuntament no vol construir ni trobar nous edificis per guardar els fons existents”.

Els usuaris dels arxius s'organitzen

Davant aquesta incertesa sobre el futur dels fons documentals s'ha creat l'Associació dels Amics i Usuaris dels Arxius Públics de la Catalunya del Nord. El seu president és el degà de lletres i ciències humanes de la Universitat de Perpinyà i director del Centre de Recerques Històriques de la Mediterrània, Nicolas Marty. Aquesta associació afirma que “els arxius són un element fonamental del patrimoni” i que la seva acció va encaminada a “la seva salvaguarda”. Marty afirma que ha demanat “una explicació clara i precisa al batlle” sobre el projecte. Segons ell, “ni l'autoritat estatal, el Prefecte, ni la directora departamental dels arxius no han estat posats al corrent”.

El grup municipal de CDC demana explicacions

Clotilde Ripoull, en nom del grup d'oposició CDC-Centristes Catalans a l'Ajuntament va presentar una sèrie de preguntes escrites al darrer ple municipal, interessant-se sobre “el desplaçament del servei i la integració a la Mediateca”, “la disminució d'efectius”, el “manteniment o no del conservador” i “la destrucció de les col·leccions de periòdics”. El grup municipal de Convergència ha adreçat igualment “una demanda d'explicacions a la directora dels arxius departamentals, com a responsable científica i tècnica”. CDC denuncia que “el projecte es fa d'amagat i pot representar la destrucció de documents”.

El batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol ha respost a les preguntes de CDC afirmant que “l'acció dels arxius municipals serà restringida a les missions régaliennes o estatals lligades a l'estat civil i la gestió de dons”. Pel que fa al personal, el batlle escriu que “no hi ha prevista cap supressió de personal”. En relació amb la destrucció de les col·leccions de periòdics, Pujol explica que “el pilonnage s'efectua després de verificar que existeix una col·lecció als arxius departamentals i a la Mediateca” i aclareix que “la numerització d'aquestes col·leccions es fa dins el marc d'un programa regional que té el suport de l'Estat i la Regió”. En la carta del batlle a Clotilde Ripoull s'explica que el públic “consultarà per internet i podrà recuperar en línia els articles que l'interessin”, però que les consultes futures a la Mediateca “es faran sense possibilitat d'editar els documents”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.