Societat

Els ‘indignats' de Barcelona col·lapsen el centre de la ciutat

La conselleria d'Interior hi compta unes 20.000 persones, mentre els organitzadors xifren en 275.000 el nombre d'assistents a la manifestació

Des del Twitter d'AcampadaBCN recorden que és una marxa “massiva però sobretot pacífica”

Els manifestants clamen contra Puig i les retallades socials

Quan passaven prop de 20 minuts de les cinc de la tarda ha sortit de la plaça de Catalunya de Barcelona en direcció a la plaça d'Urquinaona la marxa dels ‘indignats'. A tres quarts de set de la tarda - després de recórrer la Via Laietana- la capçalera ja havia arribat al Pla de Palau mentre encara hi havia gent a plaça Catalunya que no havia pogut arrencar. I a dos quarts de nou, encara circula la marxa pel centre de la ciutat. Davant l'èxit de convocatòria, el moviment sorgit a partir de la manifestació del 15-M treu pit i assegura que continua viu i que té molt de futur.

Ara bé, les diferències sobre el nombre d'assistents són abismals. Mentre el departament d'Interior calcula que han participat unes 50.000 persones, l'Ajuntament de Barcelona parla d'uns 70.000 i els organitzadors de 275.000 persones.

Les consignes més corejades pels ‘indignats' han estat les crides a la vaga general i l'absolució als detinguts del 15-J pels incidents davant del Parlament. L'estaca, la tradicional cançó de Lluís Llach, també ha estat sonant diverses vegades en el transcurs de la manifestació que en tot moment ha estat dominada per la normalitat i el caràcter pacífic de la marxa.

Uns altres eslògans dels manifestant feien referència a la qualitat de l'actual sistema democràtic i el crit de “no, no, no ens representen'' i “en diuen democràcia i no ho és. Indigna't tu també'' han estat repetits en diverses ocasions pels manifestants.

Tot i que no és habitual en manifestacions populars fer referències a la Unió Europea, la marxa dels ‘indignats' ha repetit diverses vegades l'eslògan “el pacte de l'euro una puta merda”.

Entre els manifestants s'ha pogut observar la presència de Vicenç Navarro, catedràtic de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, i la del president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres.

Dels barris al centre

A primera hora de la tarda manifestants dels diversos barris de Barcelona i de ciutats properes han començat a marxar cap al centre de la capital catalana. Des del Twitter d'AcampadaBCN recordaven que havia de ser una marxa “massiva però sobretot pacífica”, i minuts abans d'arrencar la marxa ja xifraven en 10.000 les persones que circulaven per la Gran Via cap a plaça Catalunya.

Més tard començaran les de València (18.30 hores), Palma (19.00 hores), així com les de Girona, Tarragona i Lleida, que estan previstes per a partir de les set de la tarda. Arreu de l'Estat hi ha convocades desenes de protestes aquesta tarda. Són la culminació de setmanes de mobilitzacions que van començar el 15 de maig passat, amb manifestacions multitudinàries que van desembocar en acampades a les places.

La marxa del moviment 15-M català té com a lema “El carrer és nostre, no pagarem la vostra crisi” però també preveu consignes contra les retallades i demanant la dimissió del conseller d'Interior, Felip Puig, després de la càrrega dels Mossos d'Esquadra a la plaça de Catalunya el passat 27 de maig.

Els membres del moviment 15-M són conscients, però, que la convocatòria d'aquesta tarda en forma de manifestació “lúdica, festiva i reivindicativa” és una prova de foc. L'acció de dimecres passat per protestar contra l'aprovació dels pressupostos i de la qual el que més es recordarà són les agressions a diputats i l'arribada del president, Artur Mas, amb helicòpter al Parlament, ha marcat un abans i un després del moviment. Els ‘indignats', la gran majoria dels quals s'han desmarcat dels aldarulls violents del 15-J, treballaven ahir al vespre per evitar que els esvalotadors es facin protagonistes de la manifestació.

A Madrid, aquest matí, més de 54.000 ‘indignats' amb el sistema polític i financer davant la crisi han omplert els carrers de la capital de l'Estat en un ambient pacífic i festiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.