Societat

La vida social

Arbúcies floreix

En 24 punts de la població es van construir catifes fetes amb flors naturals del Montseny i a les set de la tarda la cercavila les va destruir

Les catifes de flors són el preludi de les Enramades, que comencen dijous

Coincidint amb la setmana abans del Corpus, la població del Montseny celebra la festa de les Enramades, considerada d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya. El tret de sortida es va fer ahir amb el concurs de catifes de flors, que omplen els carrers de la població de la Selva i que s'han confeccionat amb flors naturals del Montseny. La festa de les Enramades, però, començarà el 23 de juny i s'allargarà fins al dia 29, el dijous de Corpus.

Ahir es van fer un total de 25 composicions, que van omplir de colors els carrers principals de la població. És la festa que atrau més visitants a la població del Montseny, i a l'hora de realitzar les efímeres catifes té una gran participació ciutadana. I és que, malgrat l'espectacularitat de les composicions florals, només duren unes quantes hores, ja que el pas de la cercavila popular les destrueix i les dispersa.

Un jurat, però, les avalua abans i s'atorguen premis en diverses categories com ara la més original, la més espectacular o la que conté més varietat de flors.

Les 24 catifes es complementen amb 14 instal·lacions amb motius florals que prèviament ha classificat l'Ajuntament d'Arbúcies. Els botiguers hi participen també de ple amb el concurs d'aparadors.

L'associació de catifaires també posa a la venda la samarreta de les Enramades al preu de nou euros.

Durant pràcticament tot el matí els catifaires van estar treballant per confeccionar les catifes dels carrers de Camprodon, l'Havana, Major, Pont, Sant Jaume, Segimon Folgueroles, Sorrall i Vern. A les sis de la tarda, des de la plaça de la Vila es reparteixen els premis a les guanyadores en les diverses categories. A continuació s'inicia la part més engrescadora d'una jornada tan florida. Amb puntualitat es va iniciar la cercavila, amb gegants i grallers d'Arbúcies i de Breda. El pas de la gent i els balls s'encarreguen de destruir el que tantes hores de feina ha representat, tal com fan els monjos budistes amb els mandales de guixos que pinten a terra i després escombren. Catifes tan efímeres com les flors de primavera del Montseny que han estat utilitzades per fer-les. No serà, però, fins al proper divendres que començarà la veritable festa de les Enramades. És una tradició d'origen religiós que consisteix a anar a collir boix per adornar places i carrers, en la setmana prèvia al Corpus. Dels simples arcs verds del boix, el temps ha anat fent que les Enramades cada vegada siguin més complexes i s'hi poden veure veritables filigranes, gairebé obres d'art.

Fins al dia 29 Arbúcies és una festa amb balls, cercaviles i tots els actes que complementen la festa més important que celebra la població. Pel que fa al seu finançament, a banda de les samarretes que es posen a la venda hi ha una taxa municipal pròpia de tres euros. Ara, ja s'ha obert el període de pagament voluntari a les oficines municipals. L'avantatge d'anar a pagar de manera voluntària és que a canvi dels tres euros es donen quatre tiquets canviables per quatre vasos reciclables a la botifarrada popular que se celebra a la vila.

Aquest any, la festa ha representat el primer acte oficial del nou Ajuntament, que va sortir de les urnes el dia 22 de maig passat i que ha fet alcalde Pere Garriga.

Les Enramades
L'origen de la tradició d'adornar els carrers i places amb boixos és religiós i es fa la setmana prèvia al Corpus. La Generalitat les ha catalogat com a festes d'interès nacional
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.