Societat

Estacions de tren blindades per evitar més tragèdies

Castelldefels

Es multiplicarà el nombre de policies i vigilants privats a les parades

Hi haurà més avisos per megafonia i els agents filtraran els visitants fins al punt de control

S'establirà un centre de coordinació

Es reforçarà la seguretat amb més policia i més informació

Els Mossos, la policia local i els operadors ferroviaris Renfe i Adif han preparat per aquesta revetlla un extens dispositiu a les estacions de tren de Castelldefels per evitar que es repeteixi una tragèdia com la de l'any passat, en què van perdre la vida 12 persones atropellades per un comboi a la parada de Platja de Castelldefels.

El dispositiu, que també es posarà en pràctica en menor o major mesura, respectivament, a les estacions de Vilanova i la Geltrú i Sitges (Garraf) –les dues poblacions de la regió policial metropolitana sud, juntament amb Castelldefels, amb més visitants el dia de la revetlla–, tindrà com a principal novetat un important augment del nombre d'efectius (Mossos d'Esquadra i agents de la policia local) i de vigilants privats de seguretat, tant a les estacions com als trens amb destinació a aquestes poblacions. Tal com ja es fa des dels últims anys en els dies més multitudinaris del Carnaval de Sitges, els agents filtraran els passatgers en cordons policials cap a un punt de control per evitar que es formin embuts humans i es retiraran objectes contundents. El filtratge a les parades es mantindrà durant tota la jornada i es reforçarà a primeres hores de la matinada, quan els visitants comencin a retornar cap a casa en tren. L'objectiu serà evitar que es concentri una gran multitud de gent a la parada i a dins dels combois.

Aquesta, però, no serà l'única novetat del dispositiu de la revetlla de Sant Joan. Després de les queixes de l'any passat sobre la manca d'informació a les estacions sobre quan estava previst que passessin els trens, enguany els avisos per megafonia seran constants per alertar amb temps del pas dels combois. També, a diferència de l'any passat, tots els cossos policials, els equips sanitaris i d'emergència, i els operadors ferroviaris estaran centralitzats en un únic centre de coordinació (Cecor) que s'instal·larà al club nàutic de Castelldefels. D'aquesta manera, en cas d'accident, s'optimitzarà la coordinació entre cossos quan s'activi el pla d'emergència. A poblacions com Vilanova o Sitges es mantindrà la sala de comandament com a punt de coordinació.

D'altra banda, també està previst que augmenti la presència de policies i de vigilants privats a les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat.

Les famílies de les víctimes es queixen que no han rebut suport

Rosa M. Bravo

No només no han cobrat cap indemnització sinó que no han rebut gens de suport de l'administració ni de cap associació en el dur tràngol de superar la mort dels 12 familiars que la passada revetlla de Sant Joan van perdre la vida atropellats per un tren a Castelldefels. Així ho afirma Andreu van den Eynde, representant legal de les famílies, que posa com a exemple que “l'únic ajut que han rebut és un ordinador amb descompte del Carrefour per rifar-lo i poder pagar el procurador”.

Quan falten pocs dies perquè es compleixi l'aniversari de la tragèdia, la causa judicial continua després que l'Audiència n'ordenés la reobertura. El 14 de juliol han de declarar les set persones que ja ho van fer al jutjat de Gavà i cinc testimonis presentats per les famílies. La causa es va reobrir a instàncies dels advocats, que van entendre que la instrucció es va tancar en fals i no es va permetre, entre altres, la declaració de nombrosos testimonis. Queda pendent de resoldre la petició dels advocats dels familiars respecte de l'estat dels ferits –sospiten que hi pot haver hagut alguna mort més– i d'una possible gravació dels fets feta amb una càmera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.