Societat

Càritas alerta que les retallades socials generen més pobresa i exclusió

El perfil dels usuaris de l'entitat són parelles amb fills, amb problemes per pagar el lloguer o la hipoteca del seu habitatge, o que viuen rellogats, sense feina o amb contractes precaris

Les xifres mostren que la pobresa es “cronifica” ja que el 67% de les persones ateses el 2010 ja havia rebut ajuda en anys anteriors

Càritas ha denunciat aquest dimarts la “cronificació” de la pobresa, un creixement de la pobresa infantil, un augment de les malalties físiques i psíquiques de les persones en precarietat econòmica, i ha advertit que les retallades en les prestacions socials generen més pobresa i exclusió.

La responsable de Programes Socials i Serveis de Càritas de les diòcesis de Barcelona, Sant Feliu i Terrassa, Mercè Darnell, ha advertit que les entitats socials no poden ser les que garanteixin l'estat del benestar i que “les retallades socials d'avui seran més pobresa i exclusió demà, el que avui ens estalviem ho haurem de pagar 4 o 5 vegades d'aquí a dos anys”.

Càritas va atendre el 2010 en aquestes tres diòcesis, les més poblades de Catalunya, un total de 56.789 persones, el doble que el 2007, quan va començar la crisi econòmica.

Darnell ha assegurat que els seus serveis socials estan detectant des de fa més de dos anys “la indignació” que aquests dies ha sortit al carrer, cosa que ja van advertir el 2008 i 2009 al Parlament de Catalunya i al Senat espanyol.

Un 67% de les persones ateses per Càritas el 2010 ja havia rebut ajuda en anys anteriors, cosa que indica una cronificació de la pobresa.

A més, més de la meitat de les persones ateses van ser nens o joves.

Les parelles amb fills, amb problemes per pagar el lloguer o la hipoteca del seu habitatge, o que viuen en habitacions rellogades o acollides per familiars i amics, sense feina o amb contractes precaris, són el perfil dels usuaris de Càritas.

La situació econòmica i social segueix empitjorant, perquè del començament d'any ençà Càritas de Barcelona ja ha atès un 4% més de persones que en el mateix període de 2010, i un 80% d'elles no aconsegueixen sortir de la pobresa.

“La salut física i mental de les persones s'està deteriorant, són freqüents episodis d'esgotament i somatitzacions conseqüència de la precarització laboral, de l'habitatge i de l'economia familiar”, ha advertit Darnell, que també ha alertat que està creixent “la desesperació” i el nombre de famílies que “estan claudicant perquè no veuen la sortida”.

“Angoixa, ràbia, frustració, impotència, inseguretat, inestabilitat i vergonya per haver de demanar” són, segons Darnell, els sentiments de les persones que acudeixen a Càritas.

L'única nota positiva que Càritas ha posat en aquesta situació extrema és l'augment de la solidaritat i el creixement del nombre de voluntaris que pal·lien en part la situació de moltes famílies en situació precària

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.