Societat

Alerten de l'alt risc d'incendi per la revetlla a causa del vent

·

Els bombers demanen que s'extremin les mesures per evitar accidents i focs forestals durant la nit de Sant Joan

Els Mossos d'Esquadra faran macrocontrols d'alcoholèmia per garantir la seguretat viària

El cos dels bombers va alertar ahir de l'alt risc d'incendis que hi haurà durant la revetlla de Sant Joan a causa del vent de tramuntana que es preveu que bufarà. En aquest sentit, els bombers han demanat als ciutadans que extremin les precaucions i no llancin petards ni coets a prop del bosc, ja que la previsió meteorològica indica que dijous a la nit bufarà tramuntana forta. Tot i aquest avís per les previsions del temps, el cap dels bombers a Girona, Enric Cano, va recordar que ja existeix una normativa que prohibeix llançar coets a menys de 500 metres de masses boscoses. Cano va remarcar que aquesta normativa s'ha de complir: “Els bombers ja tenim prou feina amb les actuacions habituals d'una nit com la de Sant Joan, i si hi ha un foc forestal quedem desbordats, i la ciutadania també ho pateix”. Cano va recordar la revetlla de fa dos anys, en què un petard va ser l'origen d'un foc forestal en una urbanització de Begur que va obligar a desallotjar els veïns. El cap dels bombers va concloure que “hi ha qui es pensa que la nit de Sant Joan tot està permès, i no. No es tracta d'un dia de barra lliure”. El responsable dels bombers va demanar que en cas que faci el vent que es preveu els ciutadans s'abstinguin de tirar coets.

El director territorial d'Interior, Albert Ballesta, va demanar a la ciutadania prudència, precaució i sentit comú per tal que la festivitat transcorri amb total normalitat.

D'altra banda, amb la voluntat de promoure els bons comportaments i una manipulació segura tant del material pirotècnic com de les fogueres, Protecció Civil ha editat 10.000 pòsters i 5.000 quadríptics, i ha repartit fins a 15.000 còmics a les escoles.

Dispositiu de seguretat

Un total de 163 bombers i 250 mossos d'esquadra seran els encarregats de garantir la seguretat la nit de Sant Joan. A més, es reforçaran els parcs de bombers pròxims al litoral de les comarques gironines, com ara els de Calonge, Figueres, la Vall d'Aro i Palafrugell, i també els de Cassà de la Selva i Girona.

Per la seva banda, els Mossos d'Esquadra faran macrocontrols de trànsit per fer proves d'alcoholèmia i de consum de drogues. A més, enfortiran el servei en zones amb grans aglomeracions de gent per garantir-hi la seguretat ciutadana. En el conjunt de la xarxa viària catalana, durant el cap de setmana que començarà amb la nit de Sant Joan seran uns 1.800 mossos d'esquadra els encarregats de vetllar per la seguretat. El contingent policial serà sobretot important, lògicament, durant la revetlla. Es preveu que s'instal·laran fins a 69 punts de control d'alcoholèmia al conjunt del país, a més d'establir-se mesures extres de regulació de la circulació per garantir la bona mobilitat a les vies. Pel que fa als bombers, participaran en les tasques de vigilància i control durant la revetlla més de 1.100 efectius a tot Catalunya, a banda de centenars de voluntaris, els serveis d'emergència i de Protecció Civil. El conseller d'Interior, Felip Puig, va apel·lar a la “responsabilitat” dels ciutadans per evitar qualsevol problema greu la nit de la revetlla.

Girona es prepara

L'Ajuntament de Girona ha publicat amb motiu de la festa un ban per regular la venda de productes pirotècnics, establir-ne les condicions d'ús i recordar les condicions d'encesa de fogueres a la via pública i en espais públics. En el ban, el govern de la ciutat recorda la prohibició d'encendre focs i d'utilitzar articles pirotècnics a menys de 500 metres del bosc. Es prohibeix també l'encesa de fogueres en carrers asfaltats, i s'obliga a situar els focs en superfícies empedrades o en carrers de terra. En tots dos casos s'haurà de protegir el sòl on es fa el foc amb una capa de sorra. Es prohibeix la crema de papers o teixits que el vent pugui enlairar, i de pneumàtics i plàstics, per l'efecte contaminant, i no es pot fer ús de benzina o de bidons, llaunes i esprais.

L'Ajuntament recorda els productes que el reglament d'articles pirotècnics permet vendre en les casetes i locals de venda de coets i petards, i estableix també l'emplaçament i les característiques d'aquests espais, com per exemple la creació d'una zona de seguretat de cinc metres de radi al voltant de la caseta limitada per tanques metàl·liques, o la prohibició d'accedir a l'interior de les casetes a altres persones que no siguin el venedor i el comprador que en cada moment s'atengui.

69
controls
es preveu que els Mossos d'Esquadra faran a les carreteres catalanes per detectar abusos d'alcohol i altres drogues. L'any passat els mossos van fer 153 serveis a les comarques gironines.
250
mossos
seran els encarregats de garantir la seguretat la nit de Sant Joan a la demarcació. Faran tasques tant de controls d'alcoholèmia com de vigilància de les zones amb més aglomeracions.
163
bombers
estaran de servei per afrontar possibles accidents i focs forestals. També es reforçarà el servei en centres sanitaris de la costa, els serveis d'emergència i de Protecció Civil.

Es preveu vendre menys coques que l'any passat

Els pastissers de les comarques gironines no es mostren gaire optimistes aquest any pel que fa a la previsió de venda de coques de Sant Joan, que diuen que caurà un 15% respecte a l'any passat. El president del gremi de pastissers, Josep Costa, reconeix que el sector està “espantat”, i es mostra convençut que la campanya d'aquest any no serà bona. Tot i això, creu que és preferible que “sobrin cinc coques que no pas que en faltin cinc”, i per aquest motiu el gremi ha recomanat a les 156 pastisseries associades que elaborin un 10% menys de coques que l'any passat, en què en total se'n van fer unes 135.000. Pel que fa als preus, assegura que no varien des de fa uns anys, i que oscil·len entre els 16 euros i els 25 euros el quilo.

D'altra banda, han acordat fer cartells i publicitat a les pastisseries per animar els clients a seguir la tradició d'aquesta diada. L'oferta la domina la coca de brioix amb fruita i pinyons, que representa un 70% del total. El 30% restant es reparteix entre coques de brioix o pasta de full amb crema, nata o trufa, i fins i tot alguna de salada, com la de greixons. La de xocolata, segons afirma Costa, s'està posant “molt de moda”, però assegura que la de fruita i pinyons continua sent la preferida a tota la demarcació. Des del gremi s'aconsella comprar la coca a la pastisseria, que és on s'elabora la nit anterior, i per tant és la que és “acabada de fer”.

Segons Costa, els consumidors s'han de fixar en la textura per comprovar que les coques són fetes de fa poc, i recomana que es guardin a la nevera en cas que tinguin crema, nata o xocolata, ja que les altes temperatures les podrien fer malbé.

ACN

Els descomptes salven les botigues de petards

Els establiments aposten fort pels descomptes per Sant Joan
Els títols del Barça compensen la davallada
Adrià Gala

Coets per a tothom

Bombetes, piules i trons continuen sent els més venuts.

Font 4 Bowling

Efectes de color. Després es poden fer servir de bitlles. Des dels 18.

Lot del Barça

Oferta per a persones majors de 16 anys. Inclou piules, traques i una desena de paquets de petards més.


La crisi continua afectant la venda de petards. Enguany, com ja va passar el 2010, les botigues de venda de pirotècnia han tornat a apostar fort pels descomptes i les promocions per intentar aturar la caiguda al buit de les xifres de venda de coets, que aquest juny baixaran un 5% respecte a l'any anterior, segons les previsions de l'Associació de Fabricants i Majoristes de Catalunya de Focs d'Artifici.

A més d'augmentar les ofertes –fonts de regal a partir de certes quantitats de compra o ofertes de cinc petards pel preu de tres–, aquest any també hi ha hagut establiments que han avançat l'obertura per captar clients que comprin els petards just després de cobrar el sou.

L'efecte Barça

Com en els últims anys, les victòries del FC Barcelona han tornar a generar guanys extres –i necessaris– a les botigues de pirotècnia. Aquest any, a més, els títols culers han inspirat nou productes amb vista a la revetlla. Una altra novetat de la revetlla és el conjunt de quatre bateries de focs d'artifici basats en les cartes del pòquer i les fonts integrades en bitlles. Tot i que els preus estan tancats, els botiguers saben que s'ha de vendre i no dubten a regatejar. “Et vénen amb la publicitat d'altres botigues i hem de jugar amb les ofertes”, reconeix una venedora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.