Societat

Els “indignats” inicien l'operació sortida de la plaça de Catalunya

Es retiren els objectes inflamables i perillosos per evitar problemes durant la revetlla d'aquesta nit

Els moviments per deixar només un punt d'informació a la plaça s'acceleren

L'acció es vol descentralitzar als barris

El missatge que la plaça de Catalunya ha estat molt important per donar visibilitat als “indignats”, però que no va més enllà de ser un símbol i que la feina s'ha de traslladar als barris, on el treball amb equips més reduïts és més àgil, sembla que guanya pes entre els membres del moviment del 15-M. Algunes comissions ja han anat desmuntant la infraestructura que hi tenien i altres ho faran avui, perquè la revetlla de Sant Joan s'hi pugui celebrar de manera tranquil·la. La intenció és que aviat hi quedi només un punt d'informació i difusió per mantenir viu el moviment al centre de Barcelona.

A les nits encara hi ha una trentena de persones que hi dormen i ahir encara es podia llegir el contundent cartell “Nos kedamos”, que presideix la zona on encara es manté més activitat. “Cadascú és lliure de triar –reconeixia ahir un dels membres de comunicació–, però es tracta d'entendre que la plaça no significa res per si mateixa”. Segons diverses fonts, els últims dies hi ha hagut precisament converses amb aquestes persones per explicar-los cap a on es considera que ha d'anar el moviment –la descentralització als barris– i en especial sobre la necessitat de convertir la plaça de Catalunya en “una àgora”. Hi ha el temor que una degradació de l'acampada acabi ensorrant la simpatia que ha aconseguit despertar l'esperit del 15-M en gran part de la societat, com es va veure en les multitudinàries manifestacions de diumenge passat.

Tal com es va fer el 28 de maig, el dia de la celebració de la lliga de campions del Barça, avui es retiraran de la plaça els objectes inflamables i els materials perillosos i es precintaran els envelats que no hagin d'estar operatius. “Es prendran mesures perquè una nit tan especial com la de Sant Joan sigui una gran nit”, va declarar ahir un dels “indignats”. Precisament, l'alcalde en funciona, Jordi Hereu, i el conseller d'Interior, Felip Puig, havien dit fa alguns dies que la celebració de l'acampada i la de la revetlla eren incompatibles.

“La plaça de Catalunya ens ha quedat petita i ara, més que mai, hem de passar la veu als barris, pobles i ciutats de Catalunya”, van indicar en un comunicat. S'ha d'establir un mètode de coordinació dels barris i per això diumenge vinent a les cinc de la tarda es farà una assemblea a la plaça.

No descarten desallotjar

Des de l'Ajuntament van desmentir ahir que s'hagi decidit “no desallotjar” la plaça de Catalunya abans de la revetlla. En aquest sentit, fonts municipals van explicar que no hi ha hagut contactes entre el consistori i el Departament d'Interior en els darrers dies per prendre cap decisió sobre les possibles mesures d'actuació contra l'acampada.

26.06.11
A les cinc de la tarda,
es farà a la plaça de Catalunya una assemblea vinculant amb la participació dels barris.
25.06.11
A les sis del matí,
sortirà de Barcelona una marxa en direcció a Madrid per participar en la reunió d'interacampades.

Interrogants sobre el segon llibre de Hessel

El fenomen Indigneu-vos! serà difícil de repetir, però hi ha llibreters que estan convençuts que en aquest cas es trencarà la norma i la segona part del llibre serà tan bona com la primera. Ahir va arribar a les llibreries Comprometeu-vos! (Destino), el nou títol de Stéphane Hessel, considerat el pare i ideòleg del moviment dels “indignats”. “Hi ha força gent que l'espera i s'ha de tenir en compte que ja arriba amb la promoció feta”, va explicar ahir Cristina Pérez, una de les responsables de l'FNAC situada just al costat de l'acampada de la plaça de Catalunya, a Barcelona. Ella és una de les convençudes que pràcticament tothom que s'hagi llegit el primer voldrà veure què passa en el segon. En només un parell d'hores, en aquest establiment se'n van vendre una vintena d'exemplars.

El director de Catalònia, Miquel Colomer, en canvi, no és tan optimista, perquè considera que Indigneu-vos! ha deixat el llistó molt alt. Creu que l'efecte que ha tingut només es pot comparar a fenòmens musicals o potser a alguna pel·lícula. “La repercussió ha estat sorprenent. Cap llibre ha arribat a treure tanta gent al carrer ni ha remogut tantes consciències”, subratlla Colomer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.