Societat

Proposta per avançar cap a la Universitat de Catalunya

El govern presenta un nou model en què insta les universitats públiques a compartir serveis, titulacions i personal

Aposta per una política de contractació de docents de renom internacional

Més estudis interuniversitaris, prestació de serveis compartits, mobilitat de docents i personal administratiu entre universitats... Aquestes són algunes de les actuacions que recull el document Bases d'un nou model universitari català, que el govern va presentar ahir com a estratègia perquè les universitats públiques del país esdevinguin un referent mundial, un cop superada la crisi econòmica.

El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, va evitar referir-se a la marca Universitat de Catalunya, molt promocionada pel seu antecessor, l'exconseller Josep Huguet, i que no agrada a la totalitat de rectors. “Hem de buscar les sinergies”, va afirmar Castellà, que alhora va defensar l'autonomia de cada universitat pública.

“La Universitat de Califòrnia és un bon exemple de com es comptabilitza el perfil de cada universitat amb l'acció conjunta”, va subratllar el rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Josep Joan Moreso, que en línies generals es va mostrar en sintonia amb el model presentat per Castellà.

L'objectiu del govern és que les universitats s'uneixin per oferir titulacions i evitar, així, màsters amb menys de vint estudiants o graus que no superin els seixanta alumnes. En el cas dels màsters, ja s'ha arribat a un acord per reduir-los un 10% el pròxim curs, i oferir-ne un 20% menys el curs 2012/2013. Pel que fa als graus, s'iniciaran converses amb una previsió de dos anys.

Paral·lelament a l'oferta d'estudis interuniversitaris, el govern ha posat damunt la taula que els centres comparteixin professorat, una mesura que aniria acompanyada d'un canvi en la política de contractació: “Volem menys docents permanents però de més renom, perquè s'encarreguin de les classes magistrals, i més assistents a la docència que assumeixin les pràctiques, les tutories...”.

El model de la recerca

El govern pretén que, en els pròxims deu anys, es cobreixi només la meitat de les 2.500 jubilacions previstes. A més, suggereix que es contractin professors d'excel·lència internacional reconeguda. “Volem aplicar a la docència el model de la recerca”, segons Castellà. I això és un punt en què el rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, va discrepar: “Hem de parlar-ne, perquè té avantatges però també inconvenients”. En canvi, Moreso va considerar que la proposta s'emmiralla en la UPF.

En l'àmbit dels serveis, es pretén impulsar un model consorciat que comportaria la mobilitat del personal administratiu i de serveis, que, com el docent i investigador, ha crescut en proporció inversa als alumnes. El govern vol que les universitats redueixin la despesa en recursos humans, ja que, tot i que la llei marca un límit del 90% del finançament públic, en el còmput global les universitats hi destinen el 112%.

En general els sis eixos del nou model –que inclou política de preus i beques, i de relació amb l'empresa– pretén incrementar la qualitat, i estalviar diners. L'objectiu final, amb una previsió de deu anys, és situar la universitat “com a motor de la transformació econòmica del país”, en paraules de Castellà. El secretari, però, va advertir la societat: “Quan sortim de la crisi haurem d'obrir un debat: si volem augmentar la inversió en ensenyament superior perquè sigui un factor real de desenvolupament”.

143
milions
menys rebran les universitats aquest 2011. La rebaixa més alta serà la destinada a despesa ordinària.

LES XIFRES

Quan sortim de la crisi haurem de recompensar l'esforç de les universitats
Antoni Castellà
Secretari d'Universitats

LES FRASES

Sense demanar privilegis, volem la mateixa consideració que Ensenyament
Dídac Ramírez
Rector de la UB
Les retallades són molt altes i serà molt difícil afrontar-les amb garanties
Josep Joan Moreso
Rector de la UPF
131
estudis de grau
dels 469 que han impartit les universitats aquest curs tenien menys de 60 alumnes matriculats.
23
milions d'euros
s'estalvia el sistema universitari català, cada any, gràcies al consorci de biblioteques.

Contra l'abast de la tisorada

Els rectors de les universitats públiques catalanes van agrair ahir que el secretari d'Universitats posés damunt la taula la necessitat d'augmentar la inversió en ensenyament superior. No obstant això, li van reclamar que la consideració de la partida d'universitats com a “educació” sigui una realitat en els pressupostos del 2011. La tisorada prevista és del 15%, el doble que en educació i, segons adverteixen, posarà en perill la correcta aplicació del pla Bolonya o algunes recerques importants. Per això, van fer una crida a la reflexió del govern i de la resta de parlamentaris perquè s'esmeni aquesta situació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.