Societat

Segell gironí a 39 projectes d'investigació biomèdica

L'institut de recerca biomèdica de Girona s'està reordenant per tal de poder aixoplugar tota la investigació que es faci en aquest àmbit arreu de les comarques gironines

L'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (Idibgi) és des de fa fos anys un centre de recerca català (Cerca) i rep finançament del Departament de Salut i del Departament d'Economia i Coneixement. Pendent encara de la constitució dels òrgans de governança, l'objectiu és crear una estructura forta que permeti consolidar els projectes de recerca que ja estan en funcionament i posar-ne en marxa de nous. En aquests moments hi ha 39 projectes competitius en actiu, tres dels quals són europeus, i 43 assajos clínics amb col·laboradors externs.

L'Idibgi està estructurat amb els grups més consolidats de la Universitat de Girona i de l'hospital Josep Trueta, l'Institut de Diagnòstic per la Imatge, l'Institut Català d'Oncologia i l'atenció primària. Però hi ha la voluntat que en un futur immediat la resta d'institucions hospitalàries i de recerca en biomedicina de l'entorn gironí en formin part. El director científic de l'institut, Wifredo Ricart, destaca el nou enfocament de l'Idibgi, fonamentalment territorial. “Es tracta de simplificar i no duplicar o triplicar esforços. I promovem una manera de fer perquè els hospitals comarcals i altres institucions es puguin associar a l'institut de recerca biomèdica sense perdre la seva idiosincràsia”, va raonar. En aquest sentit, Ricart indica que s'ha trobat una fórmula –un conveni de col·laboració– perquè tothom que vulgui s'associï a l'Idibgi. “Es tracta d'ajudar als diferents grups de recerca perquè siguin més competitius, de manera que ells hi guanyaran perquè tindran més massa crítica per a les seves investigacions i nosaltres podrem incorporar nous investigadors”, raona. En aquest sentit, s'espera que en un futur proper, s'hi integrin altres entitats, com els diversos consorcis que gestionen els hospitals comarcals i altres institucions públiques com l'Institut de Recerca i Tecnologia dels Aliments (IRTA) o privades.

L'Idibgi té com a objectius promoure la investigació de qualitat, formar nous investigadors, promocionar i consolidar grups de recerca nous amb l'objectiu de crear coneixement i, sempre que sigui possible, transferir-lo en tecnologia i transmetre-ho a la societat. Amb la consolidació de l'Idibgi, les comarques gironines formaran part de l'anomenada bioregió.

Dins de l'Idibgi, hi ha els grups de recerca propis, que són els que reben diners estructurals de la Generalitat; grups associats, que poden tenir accés a ajuts de l'institut però no pas als diners estructurals de la Generalitat, i finalment els grups col·laboradors, que poden fer recerca no estratègica, però que no reben cap tipus d'ajuda econòmica. L'Institut de Recerca Biomèdica de Girona es va crear al juliol del 2004 i té com a antecedents la creació de la Fundació Privada Doctor Josep Trueta, l'any 1995, i l'Agència d'Investigació, l'any 2000.

El futur de l'institut arran de les retallades

Ricart desconeix l'abast de les retallades, però confia que no comprometin la viabilitat del projecte. Una bona organització és clau per aconseguir fons enmig d'una forta competència.

L'índex d'impacte progressa favorablement i és d'un 5,19

Una de les qüestions que destaquen els responsables de l'Idibgi és l'índex d'impacte, que des del 1999 ha anat creixent i ha passat del 3,12 al 5,19 registrat l'any passat. L'índex d'impacte fa referència al nombre de vegades que les revistes científiques esmenten articles fets per investigadors de la Idibgi.Si bé, quantitativament, el nombre d'estudis que es publiquen no és gaire elevat, el grau qualitatiu d'aquests és indiscutible.

La realització d'una auditoria i la creació d'un comitè extern

El centre de recerca de Girona serà sotmès aquest any a una auditoria per part de la Generalitat per veure si s'han aconseguit els resultats establerts. Entre les fites a assolir durant aquest any, hi ha l'adaptació als nous estatuts, amb canvis en el patronat i en la direcció; l'adaptació política del nou govern de la Generalitat; l'elaboració d'un nou pla estratègic, el canvi de reglament de règim intern i la creació d'un comitè científic de caràcter extern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.