Una de les piscines municipals de Girona serà oberta als nudistes almenys un cop al mes

L'Ajuntament treballa perquè el servei entri en funcionament al setembre en una iniciativa pionera a la demarcació

El Club Català de Naturisme (CCN), una associació sense ànim de lucre fundada el 1977 amb l'objectiu de promoure i defensar el naturisme a Catalunya, va entrar l'octubre passat una instància a l'Ajuntament de Girona. A la carta, la direcció de l'associació demanava als responsables del consistori que s'estudiés la possibilitat d'oferir un horari per al nudisme en alguna de les piscines municipals. El CCN basava la seva petició en una demanda social, ja que s'assegura que un bon nombre d'associats, simpatitzants i usuaris naturistes de les contrades gironines han sol·licitat un horari per al nudisme a la ciutat de Girona.

Des de la regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Girona, Josep Maria Jofre assegura que a hores d'ara encara no s'ha rubricat l'acord, però que «no hi ha haurà cap problema» perquè la iniciativa tiri endavant. Jofre va anar més enllà i va afirmar que des de la regidoria s'està treballant perquè una de les piscines municipals, la de Palau o la de Santa Eugènia-Can Gibert del Pla, tingui aquest servei a partir de la temporada que ve. Així mateix, encara s'està estudiant si aquest horari es fixarà de dilluns a divendres o en cap de setmana, i la periodicitat que tindrà, però tot indica que els usuaris podran practicar el nudisme, com a mínim, un cop al mes.

Gala de natació naturista

La Federació Internacional de Naturisme organitza diferents actes i trobades, entre les quals hi ha una gala de natació naturista, de freqüència anual, que aplega nedadors de tot el continent durant un cap de setmana i que té una important ressonància mediàtica en l'àmbit nudista europeu, així com de la ciutat on es fa. El Club Català de Naturisme ha estat l'associació escollida perquè el 2010 aplegui aquesta gala de caire internacional. En aquest sentit, el CCN també ha sol·licitat en la instància entrada a l'Ajuntament de Girona que la ciutat sigui seu d'aquest esdeveniment. Des de l'associació s'assegura que l'assistència mitjana global de naturistes en aquest esdeveniment és d'uns dos-cents participants, i segons l'associació tindria una excel·lent repercussió econòmica i turística. El regidor d'Esports també veu de bon ull aquesta iniciativa i assegura que des del consistori facilitarà els mitjans necessaris perquè el CCN organitzi l'esdeveniment a Girona.

Un mercat turístic fidel

El nudisme o naturalisme té cada vegada més seguidors, i no pas perquè tingui una connotació sexual; simplement perquè les persones cada cop volen gaudir més de l'aigua, del sol i de la natura sense que hi hagi barreres entre la pell i l'exterior. Així ho asseguren des del Club Català de Naturisme, i així ho reafirma el sector privat. És el cas del càmping Relax-Nat, de Mont-ras, el primer càmping naturista de la Costa Brava. Des de la direcció s'assegura que les previsions per aquest 2009 són bones, ja que els clients que arriben a l'establiment són molt fidels. Els responsables del Relax-Nat sí que reconeixen que el turisme nudista va tenir un auge molt important en els anys vuitanta i principis dels noranta, però que avui «la demanda té una bona salut». Així, la direcció del càmping insisteix que aquesta clientela fixa permet que l'establiment aconsegueixi una ocupació mitjana del 70%. L'època de crisi que està vivint Catalunya i la resta d'Europa no ha perjudicat en la previsió de reserves per aquest estiu, de manera que mantindrà uns números estables respecte d'altres anys. Pel que fa al client tipus, al Relax-Nat s'espera que la tendència sigui la mateixa: el 50% provinent de l'Estat i de Catalunya i l'altre 50%, d'Holanda, Bèlgica o de l'Estat francès, entre altres indrets.

En el «top ten» de les platges nudistes de l'Estat

Girona és la demarcació de Catalunya que té més platges nudistes. De fet, és en el top ten, concretament en la novena posició, de tot l'Estat, on les Balears tenen el lideratge (60). El naturisme és un estil de vida basat en el respecte a la natura, i amb aquest esperit van néixer les cales d'Illa Roja, a Begur, i del senyor Ramon, a Santa Cristina d'Aro, que fa trenta anys eren dels pocs indrets del litoral gironí, i també català, on es tolerava el nudisme.

Trenta anys més tard, aquesta tolerància s'ha anat incrementat fins a arribar a la vintena d'espais al llarg de la Costa Brava. Així, com un efecte dominó, el nombre de platges nudistes no va parar d'incrementar-se. D'Illa Roja es va saltar també a la platja de Pals, i del Senyor Ramon, a cala Vallpresona. L'any 1996, les platges nudistes a la demarcació eren vuit, amb la incorporació de cala Borró (Colera), cap de Creus (Cadaqués), platja de Can Comes (Castelló d'Empúries), cap de Planes (Palamós) i cala Boadella (Lloret de Mar). I actualment trobem: cala Pi (Portbou), cala Tamariua (Port de la Selva), cala Tavallera (Port de la Selva), cala s'Alqueria Gran (Cadaqués), platja de sa Conca (Cadaqués), cala Nans (Cadaqués), cala Murtra (Roses), platja del Cortal de la Vila (Sant Pere Pescador), platja del Riuet (l'Escala), cala de les Roques Planes (Calonge) i platja d'en Carles (Tossa de Mar).

A més, la demarcació de Girona disposa d'altres espais naturistes a l'interior, aprofitant rius, gorgues o embassaments. L'embassament de Boadella (Boadella d'Empordà), el clot de Balegar (Sales de Llierca), el riu de Sant Aniol (Sadernes), les gorgues del riu Borró (Argelaguer), la riera de la Cabana o el riu Estiulà (Campdevànol) i el riu Duran (Meranges), són alguns exemples d'aquesta oferta. A banda, en l'àmbit privat hi ha el càmping Relax-Nat (Mont-ras), l'alberg del CCN i el poble naturista del Fonoll, i el càmping Templo del Sol (l'Hospitalet de l'Infant).

A les piscines Picornell de Barcelona n'hi ha des del 1998

Des del febrer del 1998, arran d'una negociació amb l'Ajuntament de Barcelona, aquest organisme concedeix un horari exclusiu d'ús nudista, pioner a tot l'Estat, a les piscines Bernat Picornell. En aquest cas és de dues hores els dissabtes al vespre (de nou a onze), durant tot l'any, i de dues hores els diumenges a la tarda (de quatre a sis), d'octubre a maig. En aquest sentit, el Club Català de Naturisme demana un horari per fer nudisme a la ciutat de Girona, atès que el desplaçament a Barcelona, a banda de la despesa econòmica i mediambiental, suposa un impediment important per poder gaudir amb assiduïtat de l'horari ofert a Barcelona. D'altra banda, en resposta a la demanda social i a partir de la iniciativa a les piscines Picornell, hi ha nombroses piscines municipals a tot l'Estat, com és el cas de Bilbao, Madrid, Gijón i Novelda (Alacant), que en major o menor intensitat han regulat diferents horaris de bany per a nudistes.

El dret d'anar sense roba

Ara com ara el nudisme està permès en qualsevol espai públic i la seva pràctica no necessita cap autorització. De fet, des del 1978, amb l'entrada en vigor de l'actual Carta Constitucional, ja es podia deduir que el nudisme era una llibertat més. Es consideren espais públics les platges, rius, llacs, camps, camins, carreteres, carrers, places o parcs.... En canvi, no són espais públics els poliesportius municipals o els locals comercials oberts al públic. Aquests són espais privats que poden tenir les seves normes internes. El Club Català de Naturisme assegura que el nudisme s'empara en els pilars bàsics de la pròpia democràcia i l'estat de dret, com ara la llibertat de pensament, la no discriminació per raó ideològica o la llibertat d'expressió. No existeix cap llei que ho reguli, però a Catalunya existeix la resolució 245/V del Parlament segons la qual «el Parlament de Catalunya constata la necessitat que les administracions competents adoptin les mesures necessàries per suprimir els obstacles reglamentaris que impedeixin la pràctica del nudisme. Tots els ciutadans i ciutadanes tenen els mateixos drets i llibertats, però cada persona pot exercir-los mentre no col·lideixin amb els drets i llibertats dels altres, la qual cosa en subordina l'exercici a la tolerància i al respecte mutus».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.