Societat

Medi ambient

Girona, de les demarcacions on l'aigua és més barata

Un estudi de l'Agència de l'Aigua mostra les grans diferències de preus a Catalunya

La factura a les comarques de Girona i Lleida és inferior a la mitjana

A les famílies de les comarques de Girona, la factura de l'aigua comporta una despesa mensual de 16,37 euros, mentre que la mitjana de Catalunya és de 19, 51 euros. La demarcació de Girona és la segona on aquesta despesa és més baixa, ja que només a Lleida paguen menys (13,57 euros). A Barcelona, la xifra puja a 20,59 euros, mentre que a Tarragona és de 17,53 euros. Aquestes dades formen part de l'últim informe de l'Observatori del Preu de l'Aigua, de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), empresa pública de la Generalitat, en el preu de l'aigua dista molt de ser unitari a tot el país. Així, es ciutadans de les comarques de Barcelona paguen, de mitjana, un 51,73% que els la demarcació de Lleida. Les diferències no són tan grosses en les comarques de Girona i Tarragona però en tots dos casos el preu és inferior a la mitjana de Catalunya. Cada mes, cada família catalana paga de mitjana 19,51 euros per la factura de l'aigua, que inclou el subministrament, el cànon, el clavegueram i l'IVA. L'estudi de l'ACA detalla que, de mitjana, en una llar catalana en què es consumeixen 12 metres cúbics d'aigua al mes, la factura per cada metre cúbic d'aigua és d'1,62 euros (subministrament, cànon, clavegueram i IVA). A la ciutat de Barcelona, per a aquests quatre conceptes, el preu unitari és de 1,849 euros.

Diferències extremes

En les dades de l'ACA actualitzades al gener d'aquest any no s'hi mostren els preus de la resta de municipis, però si fem servir les dades del 2009 del mateix Observatori, es pot comprovar que en alguns municipis es paga 10 vegades més que en d'altres. En els casos extrems, els veïns de Camarasa (Noguera) paguen de mitjana 0,26 euros per metre cúbic (subministrament i cànon, sense IVA) i els d'Ascó paguen 0,46 euros, mentre que els de Brunyola (Selva) en paguen 2,22, i els d'Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès) 2,12.

L'estudi indica que la diversitat de preus –corresponent bàsicament al preu de subministrament ja que el cànon és gairebé igual a tot Catalunya– s'explica per factors com “el cost d'oferir el servei que sovint va lligat a les pròpies característiques del municipi, com pot ser la orografia del terreny, la densitat de població o la proximitat amb l'origen del recurs”. Les diferències també són pels sistemes tarifaris de les subministradores i per la falta de control de les entitats locals i de la Generalitat.

Aquest estudi no fa esment a la necessitat de promoure la igualtat de preus de l'aigua a tot Catalunya com passa en altres serveis públics -com per exemple l'electricitat- una possibilitat que en ocasions anteriors l'ACA havia defensat.

La factura de l'aigua s'ha apujat un 41,9% en set anys

En l'últim informe de l'Observatori del Preu de l'Aigua hi ha dos gràfics sobre l'evolució del preu de l'aigua entre els anys 2003 i 2010 prenent com a model el preu que es paga en una llar que consumeix 12 metres cúbics al mes. En el primer gràfic (vegeu la reproducció adjunta, part inferior del gràfic) es mostra que durant els últims set anys el preu de la factura de l'aigua (subministrament, cànon i IVA) ha augmentat un 41,92%, des dels 1,028 euros per metre cúbic del 2003 fins als 1,459 euros del 2010. Si a aquests conceptes només s'hagués aplicat l'augment de l'IPC, l'augment hauria estat del 21,49%. En el segon gràfic s'observa que la part de la factura de l'aigua que correspon al cànon de l'aigua ha augmentat un 92% en aquest període.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.