Societat

Festa major de Reus 2011

Avui, dia de completes

El dia àlgid ·

Els actes més representatius i tradicionals de Sant Pere arribaran avui al vespre amb l'anada i tornada de l'ofici de completes. Les activitats d'ahir es van centrar en la cercavila del seguici petit, les actuacions del ball de dames i vells i el sopar popular de bou i arròs

Les cercaviles del seguici petit i del ball de dames i vells, i el sopar popular de bou i arròs van ser les activitats més destacades del programa d'ahir de la festa major de Reus. Una festa que avui arribarà al seu punt àlgid i més massiu amb l'anada i tornada de completes del seguici festiu i del seguici municipal, i l'encesa de la tronada més important de Sant Pere. I, a més, amb la nova pirotècnica que esclatarà després de la tronada. Enguany s'ha optat per recuperar els castells de foc del passat, focs fixos i giratoris, que complementaran el castell aeri, que és dispararà des del terrat de l'Ajuntament i no des del mig de la plaça del Mercadal. I a banda de les revetlles populars que es desenvoluparan a les places de la Llibertat i de l'Alcalde Anton Borrell, aquesta nit també s'organitzarà a La Palma la 21a Nit de Marxa, en què actuaran Soweto, José El Chatarra i Xeic!

El dia, però, començarà a les nou del matí amb la cercavila dels gegants, els nanos i l'àliga, i continuarà a la una del migdia als jardins de cal Rull amb el concert vermut, que avui protagonitzarà el músic de l'Ametlla de Mar Miquel del Roig. De manera paral·lela també se celebraran els actes del Dia Internacional de l'Alliberament Sexual, amb la col·locació de la bandera de l'arc de sant Martí al balcó de cal Rull i el lliurament dels premis ploma daurada i ploma de plom que atorga cada any el Col·lectiu H2O. A un quart de nou del vespre començarà, com sempre puntual, tot el ritual de l'anada a completes, que acabarà passades les onze de la nit quan peti la tronada al Mercadal.

Ahir, doncs, hi va haver un tastet del seguici festiu que desfilarà avui amb la sortida dels elements petits, que cada any van engreixant la cercavila que protagonitzen els xiquets i les xiquetes. Els diables, el drac, els nanos, la mulassa, els vitxets, els moros, els indis, els balls de pastorets, de prims, de cercolets, de valencians i de gitanes, dues colles de bastoners, els Xiquets de Reus i la banda Pare Manyanet, tot de mida reduïda, van protagonitzar una cercavila que va començar a la plaça del Mercadal i va recórrer els carrers dels voltants. De manera paral·lela, el ball de dames i vells, que protagonitza el grup de teatre La Gata Borda, va començar la seva cercavila al carrer del Vidre, on van fer la primera de les actuacions, que després van repetir a les places de Sant Pere i d'Evarist Fàbregas, i al jardí de cal Rull. El corrosiu ball tornarà a sortir avui per fer el seu peculiar repàs de l'actualitat a partir de dos quarts de set de la tarda (places de Pubill Oriol i de Sant Miquel, i carrer del Vidre). La jornada d'ahir va acabar amb el sopar popular de bou i arròs, l'àpat de la festa major de Sant Pere, que van coordinar el Bou de Reus i el Casal Despertaferro. El sopar va tenir lloc a la plaça d'Evarist Fàbregas i va ser amenitzat per una banda de nou músics i un cor de quaranta veus.

Miquel del Roig
Des de l'Ametlla de Mar, Miquel del Roig (Miquel Vendrell) s'ha destapat com un fenomen musical sense precedents. Actua avui a cal Rull (13.00 h).

des del morter

Els del morter estàvem ahir una mica neguitosos perquè avui ens tocarà lluir-nos de debò. Avui és el dia en què hem de procurar donar el millor de nosaltres mateixos perquè la tronada de completes és la mare de totes les tronades, la més bonica de totes les que es fan i es desfan. Per això, per mirar de distreure'ns una mica, vam estar pendents a la tarda de les activitats que es van fer com sempre al Mercadal i voltants, que és on es cou la festa major, i esperem que així sigui per secula seculorum amén. I vam al·lucinar bastant amb el seguici petit, que feia dos anys que no vèiem, i el vam trobar llarg i ufanós, a estones semblava que estàvem mirant el seguici dels grans, el que avui desplegarà tot el seu valor patrimonial. L'únic inconvenient que li vam veure és que portava adossat un seguici de pares i mares que, la veritat, vam trobar una mica pesat, més fins i tot que les reunions de les AMPA. I també vam estar pendents del ball de dames i vells, deliciosament groller, provocativament malparlat i obscenament intel·ligent. Esperem que aquest mandat municipal sigui per a les dames i els vells un revulsiu que encara el faci més creatiu. I callem, que ja ens estan ataconant. Ai!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.