Societat

tarragona

L'Estat promou visites a la catedral quan caldria tancar-la

L'inici d'excavacions per buscar més indicis del temple d'August i la complexitat de la restauració, causes del tancament

L'arquebisbat insisteix que no s'hi faran més rutes i el govern espanyol es mostra indecís

Falta de comunicació, encreuament d'interessos, irresponsabilitat o senzillament poca eficàcia. Ara mateix és una incògnita si es podran continuar realitzant visites guiades a la catedral de Tarragona tots els caps de setmana fins a l'agost. Tot i que durant tot el juny ja se'n van fer i ahir en un acte dins del temple –a mitja restauració– amb el subdelegat del govern, Ramon Inglés, es va oficialitzar que la intenció de continuar fent-ne és ferma, demà mateix es podria anunciar just el contrari. Actualment, a la catedral s'està duent a terme un projecte de rehabilitació dins del pla estatal de catedrals, el qual destina per a la de Tarragona tres milions d'euros.

Ordres des de dins

Aquesta, però, no seria la raó per la qual el temple restaria tancat al públic almenys durant els dos mesos vinents, sinó l'inici de la segona fase de les excavacions per continuar buscant indicis que a sota hi havia el temple d'August, que es preveu que comencin just demà. L'objectiu dels treballs serà ara un nou tram de la nau central (el que se situa a tocar del transsepte) on els arqueòlegs esperen trobar els fonaments de la cel·la o sala principal de l'interior del temple, i també de la seva estructura posterior.

Segons va explicar mossèn Joaquim Gras –membre del consell del presbiteri–, l'ordre procedent del capítol de la catedral és única: “Malgrat que s'hi han estat fent visites al juny, ens han demanat que la tanquem al públic”. D'acord amb això, només serien visitables el claustre, el tresor, la capella renaixentista, la capella del claustre i el Museu Diocesà. També caldria abaixar el preu de l'entrada. El representant del govern estatal va reiterar el propòsit de continuar difonent el patrimoni a través de les visites i que a partir de demà hi haurà negociacions entre l'arquebisbat, el Ministeri de Cultura i l'empresa constructora per mirar de resoldre un conflicte sorgit pràcticament del no res, però que ha generat controvèrsia. De moment, encara es poden tramitar sol·licituds per visitar el recinte a través del web de l'Institut de Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE).

La seguretat, prioritària

Fonts consultades per El Punt van insistir que la intenció inicial dels arquitectes directors de l'obra era tancar la catedral des del primer moment; una petició a la qual el capítol es va oposar per raons de culte. Ara, però, la complexitat dels treballs els va fer reflexionar. Cordial, afable i presidida pel diàleg, però, al cap i a la fi, topada entre les dues parts. Per això, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va intercedir, i va anteposar la seguretat: “Segur que no hi haurà cap polèmica. La prioritat és garantir la seguretat de la gent. A més, hi ha moltes catedrals que han estat tancades durant un any”. La restauració va començar el 2010 i es preveu que acabarà l'any que ve. S'ha començat amb la neteja i consolidació d'elements en els paraments de la volta i els murs, i continua amb la recuperació de les pintures murals i policromies. Posteriorment es procedirà a la restauració de tretze capelles, del cor i de diversos murs de tancament. Així mateix, s'aprofitarà per millorar la instal·lació elèctrica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.