Societat

L'Eurocambra obre la porta a imposar l'etiquetatge en castellà

El Parlament Europeu rebutja votar l'esmena en defensa de l'etiquetatge en català

Els eurodiputats Tremosa, Junqueras i Romeva asseguren que cada vegada més catalans “tenen incentius racionals creixents per demanar un Estat propi”

El Parlament Europeu finalment ha rebutjat aquest dimecres votar l'esmena en defensa de l'etiquetatge en català, obrint així la porta al govern espanyol a imposar que tots els productes hagin d'estar etiquetats com a mínim en castellà. D'aquesta manera, si no hi ha sorpreses d'última hora, la normativa que permetrà als estats obligar a etiquetar almenys en una llengua oficial europea s'aprovarà sense problemes.

Els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) han explicat en un comunicat conjunt que l'esmena no es podrà votar perquè “cada cop que s'ha discutit al Comitè de Medi Ambient del Parlament Europeu, els grups popular i socialista s'hi han oposat”.

Tremosa, Junqueras i Romeva asseguren que “aquesta situació, juntament amb la recent negativa del govern espanyol a donar suport a la plena oficialitat del català a Europa fan que cada dia més i més catalans tinguin incentius racionals creixents a demanar un Estat propi”.

Pels eurodiputats catalans, Catalunya necessita la independència “atesa la inflexibilitat amb que els estats membres tracten les realitats nacionals europees que no disposen d'un estat”.

Segons fonts socialistes, els serveis jurídics justifiquen la negativa a votar l'esmena perquè no s'ajusta al reglament de l'etiquetatge, ja que parla d'una qüestió –la lingüística– que es referiria a un altre tipus de normativa.

El text proposat pel Consell Europeu i que es votarà a l'Eurocambra diu que “dins del seu territori, l'estat membre en el qual es ven el producte pot estipular que l'etiquetatge s'hagi de fer en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió”.

L'esmena, signada per 40 eurodiputats i liderada per Tremosa i Junqueras, demanava que s'eliminés el darrer tram de l'article i que simplement es precisés que s'ha d'etiquetar “en una o més llengües”.

Segons assegura el comunicat de Tremosa, Junqueras i Romeva, la UE ha respost als dubtes dels eurodiputats catalans sobre la situació de la llengua, al·legant que el règim lingüístic no canvia. Amb tot, la mateixa resposta –enviada en un correu electrònic a Tremosa– estipula que “si un Estat Membre fa ús de l'article 15.2 i requereix l'ús d'una llengua oficial de la UE en les etiquetes, l'ús exclusiu d'una altra llengua no seria possible”. “D'aquesta manera, doncs, futurs governs espanyols poden utilitzar aquest article 15.2 per prohibir el català com a llengua única en l'etiquetatge”, lamenten els eurodiputats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.