Societat

Contra el projecte de cooperació territorial de la Prefectura

Després d'un debat al darrer ple abans de les vacances, la presidenta del Consell General, Hermeline Malherbe, s'ha declarat contrària a l'obligació per a tots els municipis d'integrar-se en un ens intermunicipal abans del juny del 2013

El projecte de cooperació territorial que l'Estat, a través de la Prefectura de Perpinyà, vol imposar als municipis de la Catalunya del Nord abans del primer de juny del 2013, va ser debatut a la darrera sessió pública de l'assemblea del Consell General dels Pirineus Orientals. A l'excepció del grup UMP i dos consellers generals no inscrits en cap grup, que es van abstenir, la majoria de consellers generals van donar suport a la presidenta Hermeline Malherbe en el seu refús al projecte de la Prefectura.

El Consell General centra les seves reserves a “l'esquema departamental de cooperació intercomunal” en “l'absència de visió equilibrada del territori”, a “l'atac al principi de la lliure administració de les col·lectivitats” i al “traçat dels perímetres que no tenen compte de les competències respectives”. Segons va explicar la presidenta aquest esquema que proposa la representació de l'estat a Perpinyà “no correspon a l'interès dels usuaris” i també va criticar el calendari, ja que considera que “es deixa poc temps als municipis per reaccionar”.

Municipis obligats

El nou Schéma départamental de coopération intercommunal data del 2010 i està destinat a “servir de marc de referència a la carta intermunicipal” a cada departament del territori francès. L'objectiu és arribar a “una cobertura total del territori” dels organismes públics anomenats “établissements de cooperation intercommunale” amb una fiscalitat pròpia i suprimir “els illots de discontinuïtat territorial”. A la pràctica els municipis que, fins ara, han volgut guardar una independència municipal estaran obligats a incorporar-se en una aglomeració o mancomunitat amb els municipis veïns.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.