La crisi fa que el món sigui un lloc més violent que fa un any

L'Índex Global de la Pau assenyala que Nova Zelanda és el país més segur

L'índex inclou 144 països, el 99 per cent de la població mundial, dels quals s'estudien diverses variants qualitatives i quantitatives relacionades amb la pau, en el terreny interior i exterior, i els nivells de democràcia, transparència, educació, benestar material, criminalitat i respecte pels drets humans. La llista l'encapçala aquest any Nova Zelanda, seguida de Dinamarca, Noruega, Islàndia i Àustria. Els països amb menys pau, tenint en compte aquestes variants, són: l'Iraq, l'Afganistan, somàlia, Israel i el Sudan. L'any passat encapçalava la llista Islàndia, que, segons Steve Killelea, creador de l'Índex de la Pau, és «l'exemple clar de com una forta crisi econòmica, en aquest cas el col·lapse de tot el sistema financer, va derivar en protestes, inestabilitat política i un grau més petit de pau».

L'Institut per a l'Economia i la Pau va subratllar que la pau suposa un important rèdit per al món dels negocis, molt per sobre de la indústria de la guerra i l'armament, que representa una mica més del 4% del PIB mundial. Paral·lelament a la publicació d'aquest índex es va donar a conèixer un estudi sobre l'impacte econòmic de la violència que estima que els conflictes representen una pèrdua de 3,4 bilions d'euros anuals per a l'economia mundial.

El president del Pacte Mundial de les Nacions Unides, organització que busca involucrar el món de l'empresa en les iniciatives de pau, va remarcar que la comunitat de negocis ha de contribuir a un món menys violent perquè «se'n pot beneficiar significativament». «Ja es beneficia dels ambients no violents, però potser el món dels negocis hauria de plantejar-se ara que són les pràctiques empresarials sanes, transparents i ètiques, les que poden tenir un paper important per aconseguir la pau», va dir Marc Moody.

Dades significatives

En l'índex hi ha dades significatives com ara que el 14% dels primers 20 països són democràcies occidentals, que els cinc països escandinaus estan entre els 10 primers, i que els EUA ocupen el lloc 83è, lleugerament per sobre de països com ara el Kazakhstan, Ruanda, Mongòlia i Bangla Desh. Malgrat haver experimentat un descens en el risc d'atemptats terroristes, els EUA van caure en la llista per l'alt índex de criminalitat, la facilitat per accedir a les armes per part de la població i perquè són el país amb més població reclusa del món. L'Iraq i l'Afganistan continuen en els últims llocs per la guerra respectiva, seguits de Somàlia. Madagascar és el país que ha baixat més llocs en relació amb l'any passat –del 42è al 72è–, i Bòsnia, el que ha pujat més, ja que ha passat del 73è al 50è. També és significatiu que dues més de les grans potències militars i polítiques del món continuïn en posicions relativament baixes: la Xina, en el número 74, i Rússia, en el 136.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.