RAFAEL VILLENA

PRESIDENT DE LA COORDINADORA D'ONG DE LES COMARQUES GIRONINES I L'ALT MARESME

«Les ONG de comarques hem patit el centralisme de les de Barcelona»

Aparellador d'ofici, viatger, quan va deixar la política local va decidir que, tot i no cobrar pecúnia, continuaria militant en la causa més ben pagada: la causa de la solidaritat i la cooperació.
La coordinadora compleix quinze anys. Pot explicar la petita història que hi ha al darrere?
–«Molta feina. No podem oblidar ni les persones que la van impulsar, com en Josep de Delàs i altres, ni l'equip actual, que han treballat molt per fer evolucionar la cooperació i la coordinació amb un objectiu comú: que les entitats gironines i de l'alt Maresme poguessin relacionar-se i actuar conjuntament.»
–Una feina complicada, ja que reuneix organitzacions estructuralment, políticament o ideològicament totalment diferents?
–«Avui en dia ningú no qüestiona les polítiques mediambientals o les polítiques d'igualtat, dues fites que s'han aconseguit sumant esforços i voluntats. S'ha treballat superant suspicàcies i desconfiances, i aquest és el model que defensem. Tenim molt present que la cooperació i la solidaritat han de ser una proposta transversal, i més en una entitat com la nostra, en què s'integren més de cent entitats formades, tant amb persones nascudes a casa nostra com immigrades. Totes, però, tant els veïns com els nous veïns, treballen per obrir vies de coneixença i interrelació. Una proposta que ajuda a millorar la vida de tots.»
–La relació entre les diferents coordinadores catalanes, no sempre es tan fluïda com es voldria?
–«Jo no parlaria de fluïdesa, jo diria que aquest és un tema històricament recurrent que neix del centralisme que exerceix Barcelona. Ha costat molt que la gent de comarques poguéssim tenir una certa incidència –per exemple entrar en els plans directors– en organismes que teòricament representen tot el Principat però, en realitat, estan centralitzats a la capital. S'ha de reconèixer, però, que des de la creació de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament s'ha apostat per una participació més activa, la qual cosa no vol dir menys carregada de problemes.»
–Quins?
–«S'ha hagut de superar un conflicte endèmic que s'allargava des de feia vint anys quan, amb la intenció d'aglutinar el sector de la cooperació catalana, es va fundar la Federació Catalana d'ONG. La proposta no va acabar de funcionar, però la federació sí que va aconseguir formar i agrupar les ONG barcelonines, i a més es va autoassignar la redacció i gestió dels projectes de cooperació del Principat, obviant que a Girona i a Lleida s'havien creat les respectives coordinadores –a la ciutat de Tarragona està en procés de formació– i aquestes aglutinaven més de 140 organitzacions. Era lògic que la gent de la perifèria també volgués ésser present en els òrgans de decisió i des de comarques vam decidir fer un front comú, que a part de donar-nos visibilitat, ens ha permès integrar-nos en el Consell de Cooperació.»
–Algunes veus crítiques diuen que la coordinadora actua com una nova ONG?
–«No és el cas. La seva tasca és coordinar. Els nostres principis recullen que la Coordinadora d'ONG Solidàries és assembleària, i les seves entitats membres decideixen el camí a seguir i les accions a emprendre, mitjançant reunions o assemblees. Amb rotunditat, podem dir que actua com un organisme que dóna suport, ja sigui logístic, ja sigui formatiu, o com a plataforma d'intercanvi d'iniciatives, a les organitzacions que en formen part.»
–En la jornada anual, la coordinadora va apostar per implicar-se més en la política, i per la sensibilització i l'educació.
–«Són propostes complementàries. Es tracta d'aconseguir una major incidència política que permeti canviar algunes estructures actuals i convertir la sensibilització i mobilització en un punt important que aplegui tot el ventall de la societat. A més, cal apostar per noves alternatives que passen per la formació de les entitats i el desenvolupament i potenciació dels projectes de codesenvolupament.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.