Càritas va triplicar el 2008 els ajuts per a aliments bàsics a les famílies

El bisbe de Girona fa una crida a les administracions perquè prioritzin les polítiques socials

El secretari general de Càritas, Salvador Maneu, va reconèixer que l'allau de persones necessitades ha provocat que en algun moment no es pogués atendre tothom que es dirigia a l'entitat, i va expressar «la preocupació especial per una situació que acaba afectant qüestions fonamentals com els aliments».

Maneu i el bisbe de Girona van coincidir en el prec perquè en aquest moment de crisi econòmica greu els ajuntaments «facin un estudi acurat de les necessitats i prioritzin la situació social. El secretari general de Càritas va admetre que ja es treballa amb diversos consistoris de les comarques gironines per subscriure acords de col·laboració que permetin treballar amb els sectors en situació de risc d'exclusió o en el llindar de la pobresa, perquè els ajuntaments es comprometin a aportar la mateixa quantitat que hi aporti Càritas. L'entitat recorda que els índexs de pobresa baixen quan augmenta la despesa social, i retreu que Catalunya encara està set punts per sota de la mitjana europea en despesa social.

El bisbe Pardo també va recordar l'esforç que podrien fer les institucions privades: «Està molt bé el foment de la vida cultural, amb concerts o accions en l'esport, però demano que no oblidin la situació social.» Pardo admet que s'han de sumar esforços en aquests moments, i considera que l'ajuda social és una de les branques bàsiques que han de sostenir l'Església.

Més donacions

El bisbe de Girona va posar en relleu que en un moment de crisi «s'ha comprovat que la gent té consciència» i han vist que «augmenten les donacions, ja siguin amb diners o aliments». Entre les principals novetats, Càritas ha iniciat aquest mateix any un programa de servei de deute que té com a objectiu renegociar amb entitats financeres hipoteques o crèdits d'alguns ciutadans que per diverses circumstàncies ara no poden afrontar. Fins ara el servei ha permès atendre prop d'un centenar de persones.

Tipus d'ajudes

Les ajudes econòmiques que s'han donat des de Càritas han anat a parar en un 32% a l'allotjament, seguit dels desplaçaments, amb un 19%, i la despesa farmacèutica, que ha suposat un 18% de la destinació d'aquests ajuts.

Més autòctons

El nombre de persones del país que ha atès Càritas ha anat creixent en l'últim any, i ara ja representen un 25% del total, quan l'any 2007 només representaven un 17%. Per nacionalitats, s'ha doblat el nombre de marroquins atesos, especialment els que tenen poca formació i que han quedat a l'atur en àmbits com la construcció.

29.396
persones.
És el nombre de ciutadans que han estat atesos pels serveis d'assistència bàsica de Càritas, en l'àmbit d'actuació del Bisbat. Aquestes gairebé 30.000 persones ateses durant el 2008 suposen un increment del 62% respecte a l'any 2007. La crisi econòmica es nota entre els nuclis familiars, ja que aquestes gairebé 30.000 persones corresponen a 7.349 famílies. La tendència aquest principi del 2009 no ha variat, i les projeccions que fa Càritas amb les dades dels primers tres mesos assenyalen que el nombre de persones que s'han d'atendre podria créixer un 54% més. En el primer trimestre d'aquest any ja s'han atès 11.315 persones, corresponents a 2.829 famílies. Aquestes dades representen que en només tres mesos ja s'ha atès el mateix nombre de persones que es van atendre en cinc mesos l'any passat. Més de la meitat d'aquests ciutadans són derivats dels serveis socials públics.
3
milions d'euros.
Aquest és el pressupost amb què ha treballat Càritas durant l'any 2008 per donar serveis en diversos àmbits. De manera voluntària, l'entitat ha decidit que els ajuts bàsics es limitin al 15% o el 20% del pressupost. El secretari general de Càritas, Salvador Maneu, subratlla que la limitació d'ajuts d'urgència «respon a la voluntat d'apostar per programes d'ajut a llarg termini que permetin crear mecanismes als ciutadans per sortir de la situació de pobresa». Càritas veu els ajuts econòmics o d'aliments com un recurs a curt termini, i prioritza projectes d'intervenció educativa –amb 440 alumnes–, orientació laboral –2.038 persones– i xarxa jurídica per a immigrants –3.993 persones–, entre altres programes. Destaca el projecte Ecosol, de treball protegit amb empreses de neteja i muntatge de bicicletes, que va ocupar 128 persones.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.