Càritas ha atès en cinc mesos el mateix nombre de persones que en tot el 2007

El 2008 es van beneficiar dels serveis de l'entitat 45.058 usuaris, un 66% més que fa dos anys

La població que demana ajuda a Càritas creix progressivament des del 2004. Entre el 2007 i el 2008, però, la xifra de gent que va requerir els serveis d'aquesta entitat es va disparar. Segons la memòria de Càritas, l'any passat va atendre 45.058 persones, la qual cosa representa un increment del 66% respecte del 2007. La dada «més preocupant» és la referent al nombre de menors atesos, que ha augmentat un 124% en un any. La cap de gestió social, Mercè Darnell, advertia que «si la pobresa infantil es fa crònica es pot arrossegar al llarg de tota la vida».

Les dades dels primers cinc mesos d'aquest any no permeten ser optimista; del gener al maig, Càritas ha atès 31.000 persones, les mateixes que en tot l'any 2007. La diòcesi amb més demanda d'ajuda és la de Terrassa, amb 12.076 persones, seguida de la de Barcelona, amb 11.309, i la de Sant Feliu, amb 6.725.

Tot i que la majoria continuen sent immigrants, tres de cada deu persones són nascudes a l'Estat. L'entitat alerta, a més, que el 40% dels qui han requerit els seus serveis aquest any ho han fet per primera vegada.

El perfil dels qui van a Càritas són famílies amb fills (49%). La majoria són a l'atur (72%), només un 13% treballen i el 8% tenen alguna feina en l'economia submergida, un percentatge que, segons Darnell, podria ser molt superior.

L'habitatge és un dels problemes prioritaris per a la població que demana ajuda. Són molts els qui no poden pagar el lloguer del pis o el relloguer d'habitacions «de preus exorbitants d'entre 250 i 400 euros». És per això que Càritas destina molts esforços a cobrir aquestes necessitats, seguides de les d'alimentació i les que deriven de la infància, com el pagament de menjadors escolars. Aquest any ha invertit més de 800.000 euros en ajudes econòmiques, però les previsions indiquen que s'acabarà l'any superant els tres milions.

L'entitat proposa que el govern lideri un pacte entre els agents socials

El director de Càritas, Jordi Roglà, va demanar ahir «mesures extraordinàries per pal·liar la pobresa, que cada cop és més intensa i més extensa». Roglà assenyalava que era la Generalitat la que havia de liderar un projecte per aglutinar els diferents agents socials per sumar esforços. Roglà va assegurar que «l'entitat està disposada a posar-se sota la batuta de qui l'administració designi amb l'objectiu de frenar els afectes de la crisi, que no només és financera». El director de l'entitat vinculada a l'Església catòlica va recordar que les persones amb risc d'exclusió són milers. En aquest sentit, en les llistes d'espera de Càritas hi ha entre 1.500 i 2.000 persones que esperen entre tres i cinc setmanes per aconseguir l'ajuda sol·licitada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.