Badalona reobre el pont del petroli, convertit ja en un símbol per a la ciutat

El passeig, que s'endinsa en el mar uns 250 metres, combinarà els usos d'oci i la recerca científica, amb dues estacions

Des d'aquest cap de setmana el pont del petroli queda obert al públic, que hi podrà passejar a tota hora. Per fer possible que s'hi pugui accedir durant la nit, el pantalà està il·luminat a terra amb dues fileres de balises, que segueixen la trajectòria de la passera que s'endinsa en el mar, i amb tres focus de baix consum a la plataforma del final. Inicialment només està previst impedir-hi l'accés en cas de tempesta, però durant les primeres setmanes es farà un seguiment de les activitats que s'hi desenvolupen i si s'hi detectessin actes vandàlics es podria estudiar la possibilitat de tancar-lo de nit. La nova ordenança de platges prohibeix la pesca des del pantalà i també que es faci servir de trampolí per saltar al mar.

Remodelació integral

La segona fase del projecte de recuperació del pont del petroli, que es va iniciar el novembre de l'any passat, ha representat la millora de diferents elements tant a la superfície com a les estructures que el sostenen. Els treballs, que han tingut un pressupost de 572.000 euros, han inclòs la instal·lació de noves baranes, la substitució de paviment existent per un de nou de fusta tropical tractada i la col·locació de la nova il·luminació i dels aparells científics. Aquestes millores es complementen amb unes altres que s'estan acabant a hores d'ara per permetre millorar els accessos al pont del petroli a les persones amb mobilitat reduïda. Les actuacions, que tenen un pressupost de 200.000 euros i es fan a càrrec dels fons estatals d'inversió local, consisteixen en la instal·lació de dues rampes i l'ampliació de la plataforma del final del pantalà, que ha guanyat un metre per cada banda. Les millores en l'accés són provisionals mentre no s'executen les obres del futur passeig marítim, que han d'anar a càrrec del Ministeri de Medi Ambient.

Una de les persones que ahir estava més eufòrica era el pastisser Josep Valls, un dels artífexs i impulsors de la lluita per salvar i conservar aquesta estructura. «Estic molt content perquè veig que tot l'esforç que es va fer entre tots ha obtingut el seu fruit», assenyalava Valls, que també va recordar alguns dels episodis que va protagonitzar per aturar un enderroc que semblava imminent. «En deu anys s'ha aconseguit no només que se salvi, sinó també que no caigui a trossos», comentava. L'alcalde de Badalona, Jordi Serra, va admetre que enderrocar el pont «hauria estat un error». «Molta gent posava en dubte la inversió que s'ha fet per restaurar-lo, però ara ha valgut la pena», va afegir-hi. Serra confia que aquest nou passeig sobre el mar «esdevingui un element d'identitat i tot un referent per a la ciutat», al mateix nivell que ho és el passat romà de Badalona. A més, va assenyalar que, d'estructures com la del pont del petroli, que combinin els usos científics i l'oci, n'hi ha molt poques al món. «De fet, aquest és l'únic cas a la Mediterrània», va dir.

Plataforma científica

m.m

La singularitat del pont del petroli fa que aquest sigui un espai de primer ordre per a la recerca científica. En cap altre indret del continent europeu no hi ha una plataforma endinsada en el mar que tingui les característiques del pantalà de Badalona. Per aquest motiu, els aparells científics que s'hi han instal·lat permetran obtenir dades de gran valor a l'hora d'estudiar fenòmens com ara la dinàmica de les onades i la formació de tempestes.

Aquesta setmana s'ha enllestit la col·locació d'una estació meteorològica al final de la plataforma que permetrà obtenir dades i oferir-les en temps real a través del web www.pontdelpetroli.org. Les informacions que es podran conèixer són les relatives a la temperatura de l'aire, la humitat relativa, la quantitat de pluja que ha caigut, la velocitat i la direcció del vent, la radiació solar i la pressió atmosfèrica; també s'hi instal·larà una càmera web que oferirà una imatge nova de l'espai cada deu minuts.

Pel que fa a l'estació oceanogràfica, serà l'única del món situada en un espai fix en mar obert i servirà per recollir dades com ara l'altura i la direcció de les onades, la intensitat dels corrents i la temperatura de l'aigua del mar. Està preparada perquè més endavant es puguin recollir altres dades científiques com la salinitat de l'aigua i els nivells d'oxigen dissolt.

Està previst difondre un programa pedagògic adreçat a escoles de primària i instituts de secundària per donar-ne a conèixer el valor científic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.